Prețul cafelei a explodat în România. Cu cât plătim mai mult pentru un espresso în acest an. Motivele scumpirilor, explicate de experți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Cafeaua, una dintre cele mai cumpărate băuturi, se confruntă cu o explozie a prețurilor.

Cafeaua, una dintre cele mai cumpărate băuturi, se confruntă cu o explozie a prețurilor, inclusiv în România, pe fondul unei crize de pe piață. Stocurile de cafea au fost reduse la cel mai scăzut nivel din 2001 încoace, spun analiștii, iar prețurile sunt în continuă creștere, relatează Antena 3 CNN.

Cu cât plătesc mai mult românii pentru o ceașcă de cafea

Fenomenele meteorologice extreme afectează grav producția din țările care cultivă arbori de cafea. Românii deja plătesc mai mult pentru fiecare ceașcă.

Simplă, îndulcită sau cu lapte, cafeaua nu lipsește din rutina zilnică a multor români. Prețul pe care îl plătim pentru această băutură crește de la o lună la alta. Chiar în ultimul an, se observă o creștere semnificativă. De exemplu, pentru o ceașcă de espresso plăteam 9 lei anul trecut, într-un restaurant dintr-un oraș turistic din România. Acum, același espresso costă 11 lei. Dacă preferăm varianta cu lapte, anul trecut plăteam 10 lei. Acum, prețul este de 13 lei. Acest lucru înseamnă o scumpire de aproximativ 30%.

Brazilia și Vietnam, afectate în producția de cafea de dezastrele naturale

Creșterea actuală a prețurilor este asociată, în primul rând, cu îngrijorările legate de producția viitoare. Unul dintre cei mai mari producători - Brazilia, se confruntă cu La Niña, un fenomen meteorologic extrem care provoacă secetă severă. Pe de altă parte, în Vietnam, o altă sursă importantă de materie primă, taifunul Yagi a distrus mulți arbori. Condițiile meteorologice nefavorabile pot reduce producția anuală cu 10-20%, ceea ce înseamnă că prețurile vor continua să crească, spun specialiștii din domeniu. În prezent, prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari.

"Prețul a crescut din cauza secetei, din cauza diferitelor calamități în anumite zone. E nevoie de un climat specific, care, de regulă, se întâlnește în zona Ecuadorului, sud sau nord de Ecuador", a spus Dorin Ogleja, reprezentant distribuitor de cafea.

"Avem o problemă pe partea de ofertă la cafea. Să nu uităm că poate fi o creștere conjuncturală, în sensul că, având în vedere lichiditatea foarte mare din piață, dolarii care există în piață uneori se mută speculativ de pe un activ pe altul, de pe o marfă pe alta", a declarat Cristian Păun, profesor în economie.

Un alt motiv al scumpirilor poate fi cererea în creștere, cauzată de noile regulamente ale UE, care interzic utilizarea bunurilor produse în zone în care au avut loc defrișări. Până la finalul anului, când urmează să se aplice noile reguli, producătorii de cafea caută să-și asigure cât mai multe stocuri de materie primă, mai relatează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel