Data publicării:
FJSC, veste extraordinară: Cine au fost admiși la Jurnalism. "Nici nu îți imaginezi ce moment am trăit"
Anul trecut, chiar pe 15 septembrie, vă dădeam o veste extraordinară: Mihai Pariș, un tânăr fără auz și fără grai, era admis la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Istoria se repetă și anul acesta: doi tineri cu deficiențe de auz și vorbire au intrat la FJSC. Este vorba despre Nechifor Nicoleta Monica și Ioniță Adrian Constantin, ambii fiind sprijiniți de Ionica Tarău, cunoscută drept femeia care luptă pentru drepturile surdo-muților. De precizat că și ea, mama lui Mihai Pariș, anul trecut, a trecut cu brio examenul de admitere, astăzi fiind studenți în anul doi, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.
Vestea potrivit căreia Nechifor Nicoleta Monica și Ioniță Adrian Constantin au intrat la FJSC am aflat-o de la Ionica Tarău, care a povestit, într-un interviu pentru DC News, despre această performanță.
"Ei au vrut să fie studenți la FJSC. Jurnalismul nu înseamnă doar să lucrezi în televiziune. Să vă spun ce planuri au. Monica își dorește să lucreze la un birou cu relații cu publicul. Este hipoacuzică și își dorește să comunice prin semne și să ofere servicii persoanelor care nu aud, adică să fie o punte de legătură. Adrian și fiul meu s-au întrebat mereu de ce în instituțiile de stat lucrează nevăzători. Le-am explicat că dacă îți doresti să ocupi o funcție într-o instituție de stat trebuie să ai studii superioare și au zis că merg la facultate. Le-am recomandat să meargă pe social, dar ei au ales Facultatea de Jurnalism. Băieții s-au gândit la un proiect de viitor, un post de televiziune unde să înregistreze, să filmeze, să fie o casă de producție", a spus Ionica Tarău pentru DC News.
Ionica Tarău și fiul ei, Mihai, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
Cât despre fiul ei care anul trecut a intrat la FJSC, ne-a zis: "Este fericit. I s-au adaptat examenele, au fost teste grele, dar a putut să aprofundeze ce a vrut, adică pe ce știe că se va axa. Profesorii l-au susținut foarte mult. Mihai are note de 10 și nu are restanțe. El s-a exprimat în limbajul semnelor, iar cu traducerea a fost ajutat de doamna Flori Iuhas. Ce pot să spun este că Mihai s-a descurcat mai bine decât mine anul acesta". Așa cum vă spuneam la începutul articolului, Ionica Tarău a fost admisă anul trecut, alături de fiul ei, la FJSC.
"Nu știu cum va fi anul doi. Știu doar că eu voi fi și anul întâi și anul doi, în sensul în care trebuie să le fiu alături și celor doi tineri admiși acum la FJSC. Cine crezi că îi va ajuta să învețe? Am lucrat cu ei, am făcut simulări pentru admitere, eu având deja experiența examenului de anul trecut", a mai povestit Ionica Tarău, care ne-a spus ce a simțit când a aflat că Adrian a fost admis la facultate. "Când am primit răspunsul că a intrat la FJSC, eram cu băiatul la biserică. S-a întâmplat joi, 14 septembrie. A plâns, s-a bucurat. Nici nu îți imaginezi ce moment am trăit eu ieri alături de Adrian! A venit și m-a îmbrățișat, apoi și-a anuntat mama. Vreau să vă mai spun ceva: toți profesorii de la FJSC ne-au ajutat anul acesta. Subiectele au fost adaptate pentru fiul meu, Mihai. Unii se întreabă ce să caute la Jurnalism tinerii surdomuți? Dar jurnalismul nu înseamnă doar televiziune. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să promovăm tineri cu dizabilități care studiază la Universitatea din București. Merită să fie cunoscuți, promovați și să-și facă un viitor frumos", a mai zis Ionica Tarău în exclusivitate pentru DC News.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News