Directorul OMS a vizitat oraşul Irpin din Ucraina, puternic afectat de război
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Directorul OMS a vizitat oraşul Irpin din Ucraina, puternic afectat de război / Foto: Facebook Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul OMS a vizitat oraşul Irpin din Ucraina, puternic afectat de război / Foto: Facebook Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vizitat oraşul Irpin din Ucraina, puternic afectat de război.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a efectuat, sâmbătă după-amiază, o vizită în localitatea Irpin din Ucraina, grav afectată după atacurile armatei ruse din lunile februarie şi martie, relatează trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu.

Oficialul OMS s-a întâlnit cu primarul oraşului Irpin, Olexandr Markuşîn, alături de care a vizitat cartierele distruse de militarii ruşi, în perioada în care au încercat să cucerească localitatea.

2.000 de familii din Irpin nu au un acoperiș deasupra capului



Primarul Irpinului i-a transmis reprezentantului OMS că, în urma războiului, 17 clădiri, atât blocuri, cât şi case, au fost complet distruse, iar 2.000 de familii nu au în momentul de faţă spaţii de locuit.

"Am făcut o expertiză asupra clădirilor să vedem dacă pot sau nu pot fi refăcute, dar 17 dintre ele au fost distruse în totalitate şi nu vor mai putea fi reconstruite. Mai mult de 2.000 de familii nu au unde să locuiască în prezent. Încercăm să refacem utilităţile, alimentarea cu apă a fost restabilită aproape în tot oraşul, continuăm cu electricitatea şi gazele. Practic, oraşul se întoarce la viaţă, dar, de fapt, după eliberarea oraşului şi încetarea ostilităţilor, doar pe două străzi se putea circula, restul fiind blocate. A fost nevoie doar de zece zile pentru a le curăţa pe toate şi pentru a demina zonele din oraş", a afirmat Olexandr Markuşîn.

Oraşul Irpin, care se află la Nord-Vest de Kiev, avea, înainte de începerea războiului, o populaţie de 100.000 de locuitori, cea mai mare parte a acestora refugiindu-se. 

Războiul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat de Moscova la 24 februarie, continua sâmbătă, cu lupte intense în regiunile proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Totodată, este în desfășurare asedierea de către trupele ruse a oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol (sud), ultima redută a combatanţilor ucraineni. Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Vezi mai mult AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel