Data publicării:

Din 2013, România va aplica taxa ”Robin Hood” pentru companiile petroliere

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
pompa benzina
pompa benzina

Suprataxarea profiturilor realizate de companiile petroliere revine în discuţie în România. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat, miercuri că pe masa de lucru a Guvernului se va afla un proiect de lege privind această măsură, care ar urma să fie aprobat până la finele anului şi aplicat din 2013.

"Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013", a afirmat Chiţoiu, care a precizat că redevenţele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.

De altfel, ministrul Economiei afirma în 7 mai că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepţionale ale companiilor din domeniu şi că redevenţele la petrol şi gaze sunt prea mici, scrie Gândul.

Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

La bugetul de stat anual se încasează redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Guvernul lua în calcul, încă din luna aprilie, creşterea redevenţelor la petrol şi gaze, mai devreme de 2014, sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor şi energiei electrice, pe măsură ce preţurile reglementate vor fi eliminate, afirmau surse guvernamentale pentru Mediafax.

Dacă Guvernul va alege suprataxarea profitului companiilor petroliere, atunci, practic, Executivul va introduce taxa ”Robin Hood” doar pentru o singură firmă: Petrom, fiind de altfel singura care nu a înregistrat pierderi.

Referitor la suprataxarea profiturilor realizate de companiile petroliere, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil, declara în aprilie pentru Gândul, că o decizie în acest sens ar fi aplaudată.  "Foarte bine ar fi. Ne-am bucura. Atunci cine va avea supraprofit va plăti. Va plăti cel care extrage foarte ieftin şi are supraprofit, nu cel care importă la preţul pieţei şi care are pierderi. Momentan avem o singură companie cu profit, Petrom, iar restul merg în pierdere", declara acesta.

Cea mai mare companie din România, Petrom, a înregistrat, în 2011, un profit record absolut pe piaţa locală, de 3,6 miliarde de lei, în timp ce pentru primul trimestru al anului 2012, profitul OMV Petrom a înregistrat de asemenea o valoare record, respectiv 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), precum și vânzări în urcare cu 21%.

Pe de altă parte, compania petrolieră Petrom, cel mai mare producător şi distribuitor de carburanţi de pe piaţă locală, a ieftinit marţi benzina şi motorina cu 3, respectiv 2 bani pe litru.

Deși de la începutul anului, Petrom a operat de două ori scăderea prețului carburanților, pe 2 martie și pe 15 mai, și șase scumpiri, prețul bennzinei, în prezent, este mai mare cu 41 de bani față de lna ianuarie, iar cel al motorinei, cu 45 de bani.

Celelalte companii principale la nivel local sunt Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş, în timp ce producția de gaze este asigurată de Romgaz şi OMV Petrom, cea din urmă fiind singura care extrage ţiţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel