Data publicării:

„Digital Freud”, spectacolul despre dependența de tehnologie al Teatrului Apropo, în București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț

Autor: D.C. | Categorie: Cultura
WhatsApp

Cum traduce psihanaliza dependența de tehnologie? Care sunt cauzele pentru care tinerii se refugiază în spațiul virtual construindu-și o imagine falsă despre sine? Cum afectează imaginea virtuală relațiile interumane? Ce gol suplinește tehnologia? Răspunsuri, în spectacolul „Digital Freud”, cea mai nouă și provocatoare producție a Teatrului Apropo, din această toamnă. 

Piesa ”Digital Freud” va avea avanpremiera pe 25 octombrie, orele 19:30 și premiera pe 14 noiembrie, în București, la sala de spectacole a teatrului, din cartierul Pipera. După avanpremiera de la București, spectacolul va avea două reprezentații pe 30 octombrie, la Centrul de Creație Maidan, Cluj-Napoca și o reprezentație la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. 

„Digital Freud”este un spectacol care le vorbește tinerilor, pe limba lor – cu instrumentele & soft-urile pe care le folosesc ei și replicând universul lor – despre dependența de tehnologie.

Textul spectacolului este semnat de Norbert Boda și a fost dezvoltat în cadrul proiectului, în baza unei documentări „de la firul ierbii”, adică pornind de la date, statistici, interviuri despre tendințele comportamentale și psiho-emoționale ale adolescenților și tinerilor, dar și de la influenceri - personalități din mediul online care setează moda și trend-urile  pentru tineri, precum și de la terapeuți din instituții de învățământ.

În era digitală în care trăim, dependența de tehnologie a devenit o realitate semnificativă. De la telefoanele mobile la platformele de socializare, tehnologia a devenit parte integrantă a comunicării, muncii și timpului liber. Dar utilizarea excesivă a tehnologiei are consecințe, inclusiv asupra sănătății mintale. Social Media pot crea presiuni și anxietate prin încurajarea comparației constante cu ceilalți, afectând stima de sine și contribuind la dezvoltarea tulburărilor psihice.

Însă nu tehnologia în sine, ci dependența de tehnologie poate deveni un pericol. E o realitate paralelă pe care individul și-o creează pentru a se proteja de responsabilități, efort, dezamăgiri, frici.

Spectacolul „Digital Freud” analizează influența tehnologiei și inteligenței artificiale asupra psihicului uman, prin intermediul poveștilor a patru tineri care trăiesc sub ochiul atent al lui Digital Freud, un A.I. omniscient. Între realitate și iluzie, aceștia se luptă cu emoții, identități confuze și dependența de lumea virtuală, în timp ce își înfruntă propriile fantasme digitale. Conceptul freudian clasic este regândit într-o cheie modernă, punând sub lupă criza identitară provocată de ascensiunea tehnologiei.

Din distribuție fac parte: Ioana Cojocărescu, George Olar, Cătălina Romaneț, Flavia Perșa. Scenografia este semnată de Alexandru Ivan, designul video de Adorjan Deak, iar  universul sonor este creat de Cătălina Nichitin. Producător-Costinela Caraene.

Programul reprezentațiilor:

25 octombrie – Avanpremiera la Teatrul Apropo, București

30 octombrie – Premiera – două reprezentații, la Centrul de creație MAIDAN, Cluj-Napoca,

31 octombrie – Premiera la Teatrul Tineretului Piatra Neamț

14 noiembrie – Premiera la Teatrul Apropo, București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel