Curtea Constituţională din Turcia, DECIZIE privind blocarea accesului la Wikipedia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Alegeri Turcia
Alegeri Turcia
Curtea Constituţională turcă a decis joi că blocarea accesului la enciclopedia online Wikipedia în Turcia este o încălcare a libertăţii de exprimare, a relatat site-ul de ştiri Haberturk, citat de Reuters. 

Hotărârea deschide calea pentru reluarea accesului la site-ul Wikipedia pe teritoriul turc. Măsura fusese luată în aprilie 2017 de guvernul de la Ankara în urma introducerii în Wikipedia a unor informaţii în care Turcia era acuzată de legături cu organizaţii teroriste.

Fundaţia Wikipedia, organizaţia non-profit care găzduieşte Wikipedia, a contestat în mai 2017 la Curtea Constituţională decizia de blocare a accesului la Wikipedia. De asemenea, în luna mai a acestui an Fundaţia Wikipedia a prezentat acest caz Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul turc trebuie să îşi prezinte poziţia până pe 10 ianuarie 2020.

Concluzia Curții Constituționale

Concluzia Curţii Constituţionale că este vorba despre o încălcare a libertăţii de exprimare în legătură cu Wikipedia nu este surprinzător. Ce e surprinzător este faptul această Curte a avut nevoie de doi ani şi jumătate pentru a lua o decizie, a comentat Yaman Akdeniz, activist pentru drepturile omului şi profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul.

În opinia sa, amânarea acestei decizii a fost motivată politic. În ultimii ani, Turcia a restricţionat accesul la YouTube şi Twitter. Curtea a judecat în numai zece zile apelul contra interzicerii Twitter şi în 45 de zile apelul în cazul YouTube, a adăugat Akdeniz. Turcia blochează în prezent peste 288.000 de website-uri, conform aceluiaşi expert, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel