Data publicării:

Africa de Est, afectată de ploi abundente și inundații. Au fost raportate 90 de decese

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ploile abundente și inundațiile au afectat Africa de Est.

Alegeri prezidentiale 2024

În ultimele săptămâni, Africa de Est a fost afectată de ploi abundente și de inundații în Kenya, Tanzania și Burundi. Aproximativ 100.000 de persoane au fost strămutate sau afectate în fiecare țară, fiind raportate 32 de decese în Kenya și 58 în Tanzania, alături de pagube la terenurile agricole și la infrastructură.

Există, de asemenea, temeri că suprafețele mari de apă stătătoare ar putea da naștere la focare de boli transmise prin apă.

Capitala Kenyei, Nairobi, a fost afectată în mod special în această săptămână. Orașul înregistrează de obicei aproximativ 150 mm de ploaie în aprilie, dar până acum a avut aproximativ 200-300 mm, iar unele stații meteorologice neoficiale au raportat cantități mult mai mari. Miercuri, inundațiile s-au răspândit în oraș, iar oamenii au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri, unde mulți au dormit peste noapte.

Fluctuație periodică a temperaturii

Creșterea precipitațiilor este legată de Indian Ocean Dipole (IOD), o fluctuație periodică a temperaturii în Oceanul Indian, asemănătoare cu mai cunoscutul fenomen El Niño din Pacific. În prezent, IOD se află într-o fază pozitivă, în timpul căreia apele mai calde se deplasează în părțile vestice ale oceanului, accentuând precipitațiile în estul Africii.

Acest efect se intensifică și mai mult atunci când o fază pozitivă a IOD coincide cu El Niño, așa cum se întâmplă acum, transmite The Guardian.

Între timp, în Europa, după un început de aprilie foarte călduros, în ultima săptămână temperaturile scad mult sub normal pentru toate regiunile, cu excepția Iberiei și a estului Mediteranei. La Munchen, temperaturile au atins un maxim de 25 de grade Celsius în data de 14 aprilie, dar au scăzut la 3,6 grade Celsius până pe 23 aprilie. Înghețul pe timpul nopții a fost destul de răspândit în Europa Centrală și în Peninsula Balcanică între 20 și 25 aprilie, în timp ce în unele părți din Franța, Germania și Olanda s-au înregistrat înghețuri severe la nivel local, cu temperaturi minime de până la -6C.

Presiune ridicată

Temperaturile neobișnuite pentru acest anotimp au fost cauzate de o zonă mare de presiune ridicată care s-a dezvoltat în nord-vestul și apoi în vestul Europei, permițând aerului mai rece să coboare spre sud pe o mare parte a continentului. Condițiile mai reci de la sfârșitul lunii aprilie nu sunt neobișnuite, dar înghețurile severe de la sfârșitul primăverii sunt rare și pot avea efecte semnificative asupra industriei agricole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel