Blinken despre China: ”Ajută Rusia să-și perpetueze agresiunea împotriva Ucrainei”
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că Statele Unite vor lua măsuri dacă China nu va înceta să aprovizioneze Rusia cu produse utilizate în atacul asupra Ucrainei.

Într-un interviu acordat BBC în Beijing, principalul diplomat american a declarat că a transmis clar mesajul către partenerii săi că ei "ajută la alimentarea celei mai mari amenințări" la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece, scrie BBC.

El nu a precizat ce măsuri este dispusă să ia SUA.

Cu toate acestea, Blinken a subliniat și progresele realizate în unele domenii.

El a lăudat Beijingul pentru eforturile depuse în oprirea furnizării drogului fentanyl către SUA.

China rămâne principala sursă de fentanyl pentru SUA, care, conform Casei Albe, cauzează o criză de sănătate publică în întreaga țară.

Blinken a subliniat, de asemenea, că Beijingul poate juca un rol "constructiv" în Orientul Mijlociu, arătând că China folosește "relația sa cu Iranul pentru a-i îndemna" să nu escaladeze mai departe confruntarea cu Israelul.

Vizita - cea de-a doua efectuată de Blinken în ultimele 10 luni - face parte dintr-o creștere semnificativă a dialogului și a diplomației dintre aceste puteri rivale, care încearcă să pună relațiile pe un teren echilibrat după o perioadă de tensiuni imense în anul trecut.

Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate de pretențiile Chinei asupra Taiwanului și Mării Chinei de Sud, precum și de interdicțiile de export ale SUA asupra tehnologiei avansate. Acestea au fost deteriorate și mai mult de o ceartă cu privire la un balon spion în luna februarie.

În ultimele zile, SUA au adoptat o lege care ar forța TikTok, deținut de companii chineze, să vândă aplicația video extrem de populară sau să fie interzisă în America - ceva ce Blinken a dezvăluit anterior că nu a fost abordat în întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping.

Xi Jinping - care l-a întâlnit pe Blinken vineri după-amiază în Marea Sală a Poporului din Beijing - a fost de acord că cele două părți au realizat "progrese pozitive" de la întâlnirea sa cu omologul său american, Joe Biden, în noiembrie.

El a adăugat că țările ar trebui "să fie parteneri, nu rivali", subliniind că dacă SUA va avea "o viziune pozitivă asupra dezvoltării Chinei", relațiile pot "se stabiliza cu adevărat, să se îmbunătățească și să avanseze".

Blinken a declarat pentru BBC că una dintre principalele căi pentru "îmbunătățirea relațiilor" dintre China și atât SUA, cât și Europa ar fi ca Beijingul "sau unele dintre întreprinderile sale" să înceteze să furnizeze "componente critice" care ajută Rusia să producă mai multe muniții. Componentele includ produse precum "unelte de prelucrare, microelectronică și optică".

"Ajută Rusia să-și perpetueze agresiunea împotriva Ucrainei, dar creează și o amenințare tot mai mare la adresa Europei din cauza agresiunii Rusiei", a explicat el, adăugând că ajută la "alimentarea celei mai mari amenințări la adresa securității [Europei] de la sfârșitul Războiului Rece".

"Am luat deja măsuri împotriva unor entități chineze care sunt angajate în acest sens", a declarat el. "Și ce am clarificat astăzi este că dacă China nu va acționa, noi vom face-o".

Blinken - care a insinuat sancțiuni ca o posibilă cale de acțiune - a subliniat că China nu furnizează Rusiei direct arme.

În interviul său cu BBC, Blinken a subliniat că este important să se vadă dacă cele două țări pot "construi o cooperare mai mare în domeniile de interes comun", inclusiv inteligența artificială și comunicațiile militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel