Claudiu Doltu, reprezentantul la Ecofin, despre cât de aproape e dispariția euro
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
claudiu_doltu
claudiu_doltu

Prof. Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, ne-a acordat un interviu la întoarcerea sa de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Ecofin, a reprezentanților statelor UE. L-am întrebat care era atmosfera la nivelul miniștrilor de finanțe europeni, după recentele evoluții din Grecia, dar și în ce valută s-ar putea transforma euro din conturile românilor, dacă sistemul european cedează.

”Atmosfera era una de lucru, normală între oamenii raționali și bine informați, ne-a răspuns profesorul Doltu. Deciziile, la acest nivel, nu se iau sub presiune. În construcția agendei există o strategie care nu se schumbă în funcție de evenimente conjuncturale. Situația din sistemul financiar este mult mai bună decât în 2009, oferta de creditare e pusă la punct, dar din păcate cererea pentru credite e redusă, ceea ce se reflectă în lipsa unor investiții și în numărul locurilor de muncă. Practic, principala preocupare a fost orientată către construcția bugetului pe anul viitor”.

Care este poziția României în acest sens?

”Noi am susținut că nu trebuie diminuate alocările pentru fondul de coeziune și politicile agricole. Există pericolul ca o schimbare a regulilor să ne pună în situația de a ne replia politicile. Astfel, mai multe țări, printre care România, Polonia, Lituania, au semnat o declarație prin care cer o creștere a alocărilor către aceste fonduri. Danemarca, Austria sau Finlanda, de pildă, sunt mai rezervate. Ele consideră că au contribuit foarte mult și au beneficiat în mai mică măsură de fonduri. În acest moment, se fac unele calcule punctuale, pe cifre, dar mai sunt câteva etape până la finalizarea proiectului de buget”.

 Cât de serioase sunt speculațiile cu privire la prăbușirea sistemului euro? Ce s-ar întâmpla cu banii pe care românii îi au în bănci, în ce monedă s-ar transforma?  

”Nimeni nu se gândește că acest lucru este iminent, dezirabil sau cu un grad mare de probabilitate. În presă apar posibile scenarii și speculații, dar asta se întâmplă de când lumea. Nu există un precedent, mi-e greu să cred că s-ar putea întâmpla. Din punct de vedere tehnic, nu e o problemă ca sumele în cont sau la purtător să fie convertite. E un detaliu tehnic, care presupune cheltuieli, dar nu exagerate. Nu cred, însă, că este nevoie de așa ceva și nici nu se va ajunge la asta”.

 Retragerile de euro din Grecia ne ajută, în sensul că banii ar putea fi plasați în România, sau afectează întreaga zonă?

 ”Să acceptăm că informațiile sunt limitate, nu știm nici cine retrage banii, nici unde îi transferă. Datele vor fi cunoscute de către autoritățile de supraveghere bancară din Grecia. Autoritățile din România urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă. Grecia e într-o zonă apropiată, în aceeași regiune, iar ce se întâmplă ne afectează. Tot ce pot face autoritățile românești este să continue strategiile de gestionare a problemelor din sistemul financiar. Să ne facem treaba la noi acasă, să realizăm tot ce depinde de noi, ca să reducem riscurile conjuncturale din zonă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel