Cel mai bogat om din Ucraina își anunță prăbușirea. Cine este Rinat Ahmetov
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, va ieşi din afacerile de media.

Compania de investiţii deținută de Rinat Ahmetov va ieşi din afacerile de media pentru a se conforma legislaţiei adoptate anul trecut menită să limiteze influenţa "oligarhilor", relatează Reuters. Într-un comunicat trimis Reuters, Ahmetov a precizat că Media Group Ukraine va preda licenţele pentru canalele de televiziune şi presă scrisă statului ucrainean şi că va pune capăt şi activităţilor online.

Ahmetov a spus că firma de investiţii SCM nu a reuşit să vândă afacerea de media în condiţii de piaţă din cauza războiului din Ucraina şi a termenului de şase luni prevăzut de legislaţia anti-oligarhi pentru vânzarea activelor din media, scrie Agerpres.

"Fiind cel mai mare investitor privat din economia ucraineană, am afirmat în mod repetat că nu am fost niciodată şi nici nu voi fi un oligarh", a mai menţionat Ahmetov.

Duma de Stat de la Moscova pregăteşte o lege prin care va trece economia ţării pe picior de război. 

Conform Radio România Actualităţi, persoanele juridice nu vor putea refuza semnarea contractelor de furnizare de bunuri şi servicii, precum şi executarea lucrărilor pentru sprijinirea logistică a operaţiunilor forţelor armate în afara ţării. Se va reglementa altfel şi programul de lucru, şi concediile.

Înţelegeri între oligarhi

"Lupta împotriva sancţiunilor occidentale obligă business-ul rus să se regrupeze, inclusiv apelând la soluţii greu de anticipat în alte condiţii. Miliardarul Vladimir Potanin, director general şi acţionar principal al companiei miniere Nornickel, unul din cei mai mari producători de metale neferoase din lume, într-un interviu pentru portalul RBK, şi-a anunţat acceptul de a lansa negocieri privind fuzionarea Nornickel cu unul din cei mai mari producători globali de aluminiu - Rusal, al cărui fondator şi acţionar este un vechi rival al său, de asemenea miliardar, Oleg Deripaska.

Propunerea vine din partea Rusal-ului. Nornickel este cel mai mare producător din lume de paladiu şi nichel, cu o capitalizare, conform Reuters, de aproape 50 de miliarde de dolari, în timp ce Rusal asigură şapte procente din producţia globală de aluminiu, având o capitalizare de 15 miliarde de dolari, potrivit aceleiaşi surse. Rusal deţine 26% din acţiunile Nornickel, fiind al doilea acţionar după Potanin, al cărui grup Interros deţine 36 de procente. Patru procente aparţin unui alt grup, unul din patronii căruia este cunoscutul Roman Abramovici, fostul patron al Clubului de Fotbal Chelsea. Toţi trei se află sub diferite sancţiuni occidentale, pe motiv că sunt apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Relaţiile dintre cei trei miliardari are o istorie lungă şi sinuoasă, marcată de alianţe, conflicte şi litigii. Astfel, luna trecută, Deripaska a câştigat, la Înalta Curte de la Londra, procesul împotriva lui Potanin şi Avramovici, instanţa anulând vânzarea de către Abramovici a 4% din acţiunele Nornickel, din care 2,1 procente către Potanin.

Un alt conflict, în curs deocamdată, vizează politica dividendelor în cadrul Nornickel. După procesul de la Londra, însă, Vladimir Potanin a declarat că nu va mai acţiona împotriva lui Oleg Deripaska, confruntat cu sancţiuni drastice, în urma cărora a fost obligat să părăsească şefia companiilor sale şi să vândă o parte din acţiunile lor . Patronul Nornickel a declarat că a fost întotdeauna împotriva unei asemenea fuzionări, dar acum situaţia s-a schimbat, unul din scopuri fiind ceea ce el a numit un campion naţional şi asigurarea unei stabilităţi superioare împotriva sancţiunilor.

Agenda verde

Un alt factor extern menţionat de acesta este aşa-numită agendă verde, Rusal fiind, din acest punct de vedere, lider mondial în sectorul aluminiului. Fuzionarea, a spus Potanin, va permite, de asemenea, obţinerea sprijinului statului rus pentru proiectele din Rusia. Analiştii citaţi de Reuters consideră că fuzionarea celor doi giganţi ruşi poate descuraja Occidentul să ia măsuri împotriva lor de teama creşterii excesive a preţurilor la mai multe metale critice pentru economia globală.

Potrivit experţilor ruşi, procesorul de fuzionare, dacă va fi lansat, va dura cel puţin un an. El va trebui, însă, să obţină şi aprobarea Kremlinului, care controlează toate procesele de asemenea anvergură, dar purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cunoştinţă despre posibila fuzionare Nornickel - Rusal. Dmitri Peskov a declarat, pe de altă parte, că Rusia nu a luat, deocamdată, decizia de a vinde gaze lichefiate cu plata în ruble, ca în cazul gazelor de conducte.

Anterior, un reprezentant al Gazpromului a declarat că este necesară crearea unui mecanism care să excludă concurenţa între cele două tipuri de plăţi. Rusia a introdus plata gazelor de conductă în ruble, în luna mai, ca răspuns la blocarea accesului la conturile sale în valută şi a tranzacţiilor valutare, ca urmare a sancţiunilor occidentale", a transmis Alexandr Beleavschi, reporter RRA, într-o corespondenţă de la Moscova, citat de RADOR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel