Cartofi cu ceapă roșie și oțet balsamic, la cuptor. Cum se prepară rețeta
Cartofii cu ceapă roșie și oțet balsamic, la cuptor, sunt perfecți în această perioadă de post. Iată cum se prepară.
Ingrediente
- 3 cartofi
- 2 cepe
- 4 foi de dafin
- rozmarin
- sare & piper
- 1/3 pachet de unt
- o căpăţână de usturoi tăiată pe jumătate
- ulei de măsline după gust
1/2 sticlă de oţet balsamic (cca 125 ml)
Cum se prepară
Cartofii curăţaţi se taie în patru şi se pun la fiert, în apă deja fierbinte, timp de 5-8 minute maxim. După acest timp, se scurg bine de apă. Între timp, se dă drumul la aragaz şi se pune tava la încălzit. Când tava este fierbinte, se scoate din aragaz şi se pune untul făcut bucăţele şi ulei de măsline după gust, potrivit petitchef.ro. Se adaugă foile de dafin şi rozmarinul. Se continuă umplerea tăvii cu ceapă roşie tăiată în patru, iar mai apoi cartofii semifierți.
Căpăţâna de usturoi se taie pe jumătate şi se pune în tavă. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi se amestecă bine ingredientele. Deasupra bunătăţilor de mai sus se toarnă 1/2 de sticlă de oţet balsamic. Mai departe, se amestecă bine ingredientele, cât să-şi împrumute fiecare din aromă, şi se bagă la cuptor, timp de 40-50 de minute, până sunt gata cartofii şi par caramelizaţi.
BONUS: Chifteluțe mănăstirești de post
Ingrediente
2 căni cu fasole boabe
1/2 franzelă
1 ceaşcă plină cu ulei pentru prăjit
2 cepe
1 căpăţână de usturoi
1 morcov
1 păstârnac
1 frunză de dafin
3 legături de mărar
1/2 linguriţă cimbru uscat
sare
piper
1 ceaşcă făină
Garnitură
200 g amestec de seminţe de quinoa şi chia
1 linguriţă ulei
sare
Cum se prepară
Se pune fasolea de seară, la umflat. A doua zi se pune la fiert, după 15-20 minute, se scurge, se clăteşte fasolea şi se pune din nou la fiert, în apă fierbinte, scrie gustos.ro. Când începe să fiarbă, se adaugă ceapa, morcovul, păstârnacul curăţate şi tăiate cuburi, frunza de dafin şi 1 linguriţă rasă cu sare.
După ce totul este fiert, se scurge fasolea foarte bine, se pasează cu furculiţa (nu trebuie să rezulte o pastă), se adaugă miezul de pâine înmuiat şi bine stors, verdeaţă tăiată mărunt, piper, cimbru, usturoiul pisat şi se omogenizează bine totul. Se formează chifteluţe, se trec prin făină, se prăjesc în ulei şi se scot pe hârtie de bucătărie.
Pentru garnitură, se pun seminţele la fiert în apă, cu puţină sare. După 15-20 minute, se strecoară seminţele şi se amestecă cu puţin ulei. Pe farfurie se face o insulă cu seminţe, alături chifteluţele şi se servesc. Drept garnitură, fiecare foloseşte ce are şi ce doreşte, cartofi, orez, paste sau se consumă fără garnitură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News