Data publicării:

Cozonac pentru masa de Paști. Rețeta veche fără cântar: Secretul pentru a ieși pufos

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube Retete traditionale romanesti
Sursa foto: captură video YouTube Retete traditionale romanesti

Dacă vrei să-ți surprinzi musafirii, de Paști, această rețetă inedită de cozonac te va ajuta cu siguranță. Iese atââât de pufos!

Ingrediente pentru aluat:

- un kg de făină sau 5 căni nu îndesate
- o cană plină de zahăr
- o cană şi 3 sferturi de lapte sau 500 ml
- jumătate cană de ulei sau 150 ml
- 50 g drojdie proaspătă – cât 2 nuci
- 5 gălbenuşuri
- o lingură esenţă de vanilie
- coaja răzuită de la o lămâie (netratată chimic)
- o linguriţă esenţă de rom
- un praf de sare
- încă puţin ulei pentru uns masă

Ingrediente pentru umplutură:

- 5 albuşuri
- 2 linguri cu vârf de cacao
- o cană miez de nucă măcinată - 200g
- 10 linguri zahăr pudră
- o lingură zeamă de lămâie
- o linguriţă esenţă de rom
- 2-3 pumni de stafide
- pentru decor - semințe de susan sau mac, puţin zahăr tos

Materiale

- 2 buc. hârtie de copt
- 2 forme de cozonac

Cum se prepară

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Mai puţin laptele şi uleiul pe care le vom încălzi. Cernem făina într-un bol încăpător. Pregătim mai întâi maiaua. Punem într-un bol mic 4-5 linguri de lapte călduţ. Peste el adăugăm o lingură de zahăr şi drojdia sfărâmată. Amestecăm până când sunt topite. Apoi punem şi 2 linguri de făină şi o încorporăm. Acoperim bolul cu folie alimentară şi un prosop de bucătărie şi lăsam maiaua la dospit într-un loc călduţ pentru 10-15 minute, scrie petitchef.ro. Puteţi folosi şi drojdie uscată, în jur de 25 g.

Peste gălbenuşuri adăugăm praful de sare şi amestecăm puţin. Le lăsăm deoparte, aşa sarea va accentua culoarea gălbenuşurilor. Încălzim laptele atât cât să fie uşor fierbinte. Apoi peste el adăugăm zahărul şi aromele. Amestecăm foarte bine până când zahărul s-a topit. În timp ce amestecăm, laptele se va mai răci, exact atât cât să fie călduţ (30ºC). Îl încercăm cu dosul degetului mic de la mână. Dacă se simte călduţ, este numai bun de pus peste făină. Înainte vom face o gropiţă în bolul cu făină şi apoi adăugăm laptele cu zahărul dizolvat şi aromele. Punem şi maiaua, care între timp a crescut foarte bine, şi gălbenuşurile. Amestecăm cu o furculiţă în mod circular pentru a încorpora făina. Sau putem să introducem direct mâna curată şi să formăm aluatul. Puteţi folosi şi un robot de frământat, vă va uşura munca.

Aluatul obţinut va fi foarte lipicios, de aceea acum trebuie să începem să adăugăm treptat din uleiul călduţ în timp ce continuăm să frământăm. Punem puţin ulei, frământăm până este încorporat, iar apoi adăugăm din nou. Acest proces poate întârzia 10-12 minute. Este timpul de frământare al cozonacului. Dacă la sfârşit vedeţi că aluatul încă se mai lipeşte de mâini, mai puneţi 2-3 linguri de ulei şi frământaţi. Apoi îl formăm într-o bilă şi îl aşezăm în bol. Acoperim aluatul cu folie alimentară şi cu ceva prosoape de bucătărie pentru a menţine temperatura în interior. Aşa va creşte mai repede. Dacă aveţi cuptor cu mod de dospit, puteţi pune aluatul în interior, aşa va creşte în 40 de minute. În caz contrar, va dura în jur de o oră şi un pic.

În timp ce se dospeşte aluatul, pregătim şi umplutura. Batem albuşurile spumă tare împreună cu zahărul pudră şi zeama de lămâie. Apoi, peste ele adăugăm cacaoa cernută şi o încorporăm cu o spatulă. Punem şi nuca măcinată şi o încorporăm. Opţional, putem pune şi o esenţă de rom, îi va da un gust foarte bun. Dăm umplutura deoparte până când o vom folosi.

Scoatem aluatul dospit din bol pe masa de lucru unsă cu puţin ulei. La nevoie, ne ungem şi mâinile cu ulei. Împăturim de câteva ori aluatul, aşa vom scoate aerul pe o parte şi-l vom introduce pe altă parte. Cu acest procedeu cozonacul va ieşi foarte pufos. Apoi, împărţim aluatul în 2 părţi egale. Pe una din ele o oprim pe masa de lucru, iar pe cealaltă o punem din nou în castron şi o acoperim cu un prosop. Partea de aluat de pe masă o împărţim în alte 2 părţi.

Ungem masa cu ulei şi întindem cu mâna fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea egală cu a tăvii în care vom coace cozonacii. Grosimea foii trebuie să fie cam de un deget sau 1 cm. Punem pe deasupra un sfert din umplutura făcută şi, de asemenea, şi stafide după gust. Puteţi pune şi câteva bucăţi de rahat dacă vă place. Apoi începem să rulăm aluatul pentru a-l închide. Îl sigilăm bine la partea de jos şi la ambele capete. Dăm deoparte prima foaie şi facem acelaşi lucru cu cea de a doua. Apoi împletim cozonacul. Unim la un capăt cele două fâşii obţinute după care îl răsucim de 3-4 ori. Îl sigilăm şi la celălalt capăt după care îl punem în tava tapetată cu hârtie de copt. Dacă nu aveţi hârtie de copt, puteţi unge tava cu unt sau untură. Facem acelaşi lucru cu cel de al doilea cozonac. Îi mai lăsăm la dospit 30 de minute. În acest timp, preîncălzim cuptorul la 170ºC cu căldură sus şi de jos.

Apoi ungem cozonacii cu gălbenuş de ou în care am pus şi o lingură de lapte. La sfârşit, presărăm pe deasupra cozonacilor şi un pic de zahăr tos pentru o coajă mai crocantă. Îi punem la cuptor pentru aproximativ 50-55 de minute sau până când se văd rumeni. La 50 de minute îi puteţi încerca cu o scobitoare. Dacă vedeţi că s-au rumenit înainte de vreme îi puteţi acoperi cu hârtie de aluminiu. Când sunt gata, îi scoatem de la cuptor şi îi lăsăm cam10 minute în tavă, iar apoi îi putem scoate pe un grătar pentru a se răci complet. Apoi se pot tăia şi savura cu plăcere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel