Băncile de investiții se luptă într-o lume cu rate ridicate ale dobânzii
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Sursa foto Pexeles / Băncile de investiții se luptă într-o lume cu rate ridicate ale dobânzii
Sursa foto Pexeles / Băncile de investiții se luptă într-o lume cu rate ridicate ale dobânzii
Acționarii doresc un flux stabil de venituri pe care să se poată baza, în fiecare trimestru. Profiturile obținute de marile bănci americane sunt deseori influențate de volatilitatea economiei. 

Acţionarii vor un flux constant de venituri pe care se pot baza, trimestru după trimestru. Câștigurile pe care cele mai mari bănci americane le fac sunt adesea împinse de volatilitatea economiei pe care o deservesc. Dacă economia se accelerează, cererea de credite se va stinge; dacă aceasta încetinește, bancherii trebuie să pună deoparte provizioanele pentru creditele neperformante. Afacerile de tranzacționare ale băncilor de investiții tind să aibă rezultate bune în vremuri de volatilitate și incertitudine, dar serviciile lor de consultanță se vând cel mai bine atunci când piețele sunt sănătoase și stabile. Șefii băncilor trebuie să încerce să echilibreze expunerea lor la aceste forțe, scrie The Economist.

Ultimii trei ani, în care economia americană a cunoscut o închidere indusă de pandemie, un boom financiar și un șoc al ratei dobânzii, au fost neobișnuit de volatili. Ca urmare, perioada a fost un test interesant al modului în care șefii băncilor de succes au fost în eforturile lor de a echilibra performanța afacerilor lor. Rezultatele au fost afișate între 13 și 17 ianuarie, deoarece Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley și Wells Fargo au raportat câștiguri pe trimestrul al patrulea și pe tot parcursul anului.

Profiturile băncilor au scăzut

În total, profiturile celor șase bănci au scăzut cu 20%, de la 34 miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului 2021 la aproximativ 27 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului 2022, dar durerea nu a fost distribuită uniform. Câștigurile de la JPMorgan și Bank of America au crescut puțin. La Goldman Sachs, acestea au scăzut cu două treimi. O parte din această divergență poate fi explicată prin punctele lor forte diferite. Firmele cu mari bănci de consum, cum ar fi Bank of America și JPMorgan, se descurcă de obicei bine atunci când ratele dobânzilor sunt în creștere. Ratele în creștere tind să crească diferența dintre ceea ce băncile plătesc la depozite și câștigă la împrumuturi. Venitul net din dobânzi, așa cum se numește acest decalaj, a crescut mai mult în 2022 (a se vedea graficul). A crescut cu 17 miliarde de dolari între sfârșitul anului 2021 și 2022 de dolari în cele șase mari bănci, la 66 miliarde de dolari. 

Această creștere este parțial compensată de faptul că ratele mai ridicate ale dobânzii vor îngreuna recuperarea datoriilor de către consumatori și întreprinderi. De asemenea, băncile au pus deoparte aproximativ 7,2 miliarde de dolari pentru pierderile din împrumuturi în trimestrul patru al anului 2022. Jamie Dimon, șeful JPMorgan, și Brian Moynihan, șeful Bank of America, au prezis o recesiune ușoară în America în acest an. Cu toate acestea, efectul net al ratelor dobânzilor mai mari asupra profiturilor rămâne pozitiv pentru moment.

Performaţă diferită pentru băncile de consum şi băncile de investiţii

Veniturile băncilor de investiţii, care se prăbuşesc atunci când pieţele de capital se descurcă prost, au scăzut cu aproximativ 50% la Goldman şi Morgan Stanley. Dar divergența profiturilor nu poate fi explicată pur și simplu prin performanța diferită a băncilor de investiții și a băncilor de consum. În primul rând, profiturile de la Morgan Stanley, unde afacerile non-bancare de investiții încă se descurcă bine, au scăzut mult mai puțin brusc decât la Goldman. În al doilea rând, Wells Fargo a livrat un alt trimestru sumbru, în ciuda marii sale bănci de consum, cu profituri la jumătate din nivelul lor în urmă cu un an. Durerea de la Wells poate fi explicată prin probleme de reglementare. În decembrie, banca a fost de acord să plătească o amendă enormă de 1,7 miliarde de dolari biroului de protecție financiară a consumatorilor, după ce a gestionat în mod necorespunzător milioane de conturi de consum.

Este mai greu de explicat situația de la Goldman. Firma a încercat să construiască o bancă de consum, în parte pentru a-și diversifica afacerile. Dar a trebuit să pună deoparte provizioane neobișnuit de mari pentru pierderile de împrumuturi în acel departament și acum își reduce eforturile. „Ce s-a întâmplat?” A fost întrebat un analist despre Goldman Sachs pe 17 ianuarie. David Solomon, șeful băncii, a susținut că firma a încercat să facă prea mult, prea repede și nu a avut talentul de a scoate unele dintre ambițiile sale ample. Cu șase zile înainte, compania a concediat 6,5% din forța de muncă. Marile bănci americane s-au confruntat cu aceleași șocuri economice enorme în ultimii ani. Acestea au dezvăluit cât de diferite au devenit – și cât de bine au fost gestionate, mai scrie The Economist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel