7.000 persoane cu dizabilități vor beneficia de vouchere de până la 5.000 euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Viorica Dancila
Viorica Dancila
Contractul de finanțare pentru proiectul Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități a fost semnat, astăzi, la sediul Guvernului, în prezența prim-ministrului Viorică Dăncilă, de către Dl. Eugen Teodorovici, ministru interimar al Fondurilor Europene și Dl. Adrian Chiotan, președinte Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

„Printr-un astfel de proiect ne-am propus să le îmbunătățim viața unor oameni care reprezintă un exemplu pentru noi toți, prin forță și demnitate – persoanele cu dizabilități. Am cunoscut, de-a lungul timpului, nenumărați asemenea oameni. M-a impresionat și inspirat mereu dorința lor uriașă de a-și depăși problemele de sănătate și de a se simți din nou utili. Și cel mai bun răspuns pe care o guvernare responsabilă îl poate oferi acestora este să le arate că este nevoie în continuare de ei. Ca ministru de finanțe, sunt obișnuit să mă uit mereu la cifre. În România, în 2016 erau angajate mai puțin de 35.000 persoane cu dizabilități. Cu banii europeni pe care îi investim în proiectul de astăzi, vom putea schimba această realitate", a declarat, în intervenția de la Palatul Victoria, ministrul Eugen Teodorovici.

Beneficiile concrete ale proiectului

Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 şi 65 ani vor primi vouchere în cuantum de până la 5.000 euro, pe care le pot folosi pentru a-și procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente manipulatoare robotizate, printre altele.

O altă facilitate oferită prin proiect vizează sprijin pentru angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi. Sunt prevăzute subvenții în cuantum de 2.250 lei / lună, timp de 1 an jumătate. Proiectul, în valoare de aprox. 23.5 milioane euro, este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și implementat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Pași concreți în implementarea proiectului

Pasul 1 – identificarea proiectului pe site-ul http://anpd.gov.ro/web/.

Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități va elabora metodologia de acordare a voucherelor, care va fi publicată, în termen de 60 zile pe site. Tot acolo va fi afișată și lista actualizată de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces de care pot beneficia persoanele cu dizabilități;

Pasul 2 – persoanele cu dizabilități care își manifestă disponibilitatea pentru angajare se vor prezenta, într-un interval de timp ce va fi comunicat ulterior de ANPD, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în raza cărora au domiciliul;

Pasul 3 – în obținerea voucher-ului este nevoie de recomandarea medicului specialist privind produsul pe care solicitantul îl va alege;

Pasul 4 – depunerea, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în raza cărora au domiciliul, a cererii de acordare a voucher-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel