Vlad Filat, fost premier la Chișinău: Prin reunificarea cu România, Republica Moldova ar depăși etapele de aderare la UE mult mai rapid
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, consideră că „prin reunificarea cu România, Republica Moldova ar depăși etapele de aderare la UE mult mai rapid“.

Republica Moldova ar ajunge mult mai rapid în Uniunea Europeană prin unirea cu România. Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova și președinte PLDM, a declarat acest lucru în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”, potrivit Deschide.md.

„Și după aderarea Republicii Moldova la UE, subiectul reunirii Republicii Moldova cu România va rămâne valabil. Procesul de reunificare și integrarea europeană nu se bat cap în cap, sunt procese paralele. Doar că, obiectiv, prin reunificare, noi depășeam etapele mult mai rapid. E una ca să rezolvăm problemele noastre interne multiple ca parte a României, care este stat deja funcțional, și este cu totul altceva să devenim stat funcțional separat, ca ulterior să aderăm la UE. Din păcate, despre unificare, când se apropie alegerile, toată lumea se retrage din aceste discuții cu scop de a acumula cât mai multe voturi. Dar alegerile vin și trec, dar procesele acestea trebuie să fie continue“, a spus Vlad Filat.

Fostul premier e de părere că expertiza pe care România o are în Uniunea Europeană poate fi folosită și în Republica Moldova, inclusiv prin specialiști care să acorde sprijin Chișinăului.

„Cea mai scurtă cale pentru a depăși acest handicap de capacitate este să preluăm a ceea ce este deja nu doar la nivel teoretic, dar și practic în România, la București, la nivel de expertiză și la nivel de experți. Nu trebuie să ne rușinăm, asta nu înseamnă cedare de suveranitate, asta înseamnă plus de capacitate și viteză. Expertiza României este extrem de importantă, pentru că noi nu avem capacitatea la ora actuală. Noi nici acest Birou de Integrare Europeană nu îl avem completat la nivel de personal, nu mai vorbesc de calitatea lor. Noi nu avem negociatorii șefi desemnați pe capitole. Sunt probleme pe care trebuie să le enunțăm, să nu ne hazardăm“, a mai zis Vlad Filat.

„Noi trebuie să arătăm recunoștință poporului român, României ca țară, pentru sprijinul oferit până în prezent. Este greu de a fi estimat acest ajutor, să nu uităm despre cei 100 de milioane de euro oferiți sub formă de grant, nici despre cei 23 milioane de euro oferiți pentru grădinițe. Nu cred că la ora actuală este vreo localitate unde să nu fie pe grădiniță o plăcuță care informează că acest edificiu a fost renovat cu suportul Guvernului României“, a conchis președintele PLDM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel