Josep Borrell, considerat ”antisemit” de șeful diplomației israeliene
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, este considerat ”antisemit” după ce s-a declarat ”indignat” de moartea unor angajați ONU în Gaza.

Israel Katz, ministrul de Externe al Israelului, l-a calificat sâmbătă drept ”antisemit” pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, care s-a declarat ”indignat” după moartea unor angajați ai ONU într-un atac israelian în Fâșia Gaza, relatează AFP.

”Josep Borrell este un antisemit și un detractor al Israelului care încearcă în mod constant să adopte rezoluții și sancțiuni împotriva Israelului în cadrul UE, doar pentru a fi apoi blocat de majoritatea statelor membre”, a spus ministrul, citat într-un comunicat.

Borrell a criticat joi ”disprețul față de principiile fundamentale ale dreptului internațional umanitar” după moartea a 18 persoane miercuri într-un atac israelian asupra unei școli transformate într-un adăpost în centrul teritoriului, conform Apărării Civile.

Citește și: Situație ”mai mult decât catastrofală” în Gaza, după ce rațiile alimentare nu au mai putut fi distribuite. ONU: Facilitățile medicale, asediate de peste o săptămână

Printre victime s-au numărat șase membri ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA). Atacul a distrus o parte din stabilimentul condus de UNRWA.

Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au ”efectuat un atac de precizie asupra teroriștilor care operau” în școală și au luat măsuri pentru a reduce riscul pentru civili.

Ea a publicat o listă cu nouă luptători uciși în atacul de la Nusseirat, între care trei angajați ai UNRWA.

”Există o diferență între critica legitimă și dezacordurile politice, care sunt normale între prieteni, și campania antisemită și plină de ură pe care Borrell o duce împotriva Israelului, care amintește de cei mai răi antisemiți din istorie”, a adăugat Katz.

Cel puțin 220 de membri UNRWA, uciși din 7 octombrie

Atacul, cel mai mortal pentru UNRWA în mai bine de unsprezece luni de război în Gaza între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, a fost condamnat la nivel internațional.

UNRWA a declarat că cel puțin 220 de membri ai personalului său au fost uciși în război, care a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, informează Agerpres.

Acest atac de amploare, cel mai sângeros din ultimii 50 de ani, s-a soldat cu moartea a aproape 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale.

Represaliile israeliene s-au soldat cu cel puțin 40.691 de morți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, au provocat un dezastru umanitar și strămutarea a aproape întregii populații de 2,4 milioane de locuitori. Potrivit ONU, majoritatea morților sunt femei și minori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel