Studiu despre chipsuri. Ce au descoperit specialiștii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Când vrei o gustare rapidă, nimic nu sună mai bine decât o pungă de chipsuri. Deși, din când în când, consumul acestora nu reprezintă o problemă, acești cartofi prăjiți au potențialul de a provoca o varietate de efecte secundare nedorite. 

În timp ce această gustare îți poate distruge silueta, chipsurile cresc, de asemenea, șansele unei varietăți de probleme de sănătate.

„Sunt atât de gustoase…, chiar și eu, ca profesionist din domeniul sănătății, am o slăbiciune pentru Hot Cheetos”, spune Blanca Garcia, specialist în nutriție HealthCanal. „Dar asta nu înseamnă că fac parte obișnuită din dieta mea și nu ar trebui să fie o parte obișnuită nici din dieta ta”.

„Un lucru pe care s-ar putea să nu-l realizezi este că chipurile pot contribui la apariția cariilor”, continuă Garcia. „Acest lucru se întâmplă din cauza bacteriilor din gură care fermentează carbohidrații din dietă. Chipsurile sunt bogate în amidon hidrolizat (carbohidrați descompuși). Dacă sunt consumați, se întâmplă adesea două lucruri: chipsurile foarte procesate se lipesc de dinți [și] scad pH-ul dintelui, [Chips-urile] demineralizează dintele, crescând riscul apariției cariilor".

Centrul Medical al Universității din Rochester evaluează chipsurile de cartofi drept unul dintre cele mai proaste alimente pentru dinții tăi, datorită faptului că se pot bloca în crăpături și pot cauza daune prelungite. În timp ce igiena dentară poate avea de suferit, un ingredient șocant care se găsește în toate chipsurile de cartofi prăjiți ar trebui să te facă imediat să te ferești de acestea.

„[Chips-urile vă expun] la un potențial cancerigen numit acrilamidă”, spune nutriționista Holly Klamer. „Acrilamida se găsește în fumul de tutun și în unii poluanți ai mediului, dar poate fi găsită și în unele alimente”.

Potrivit Spitalului Winchester, acest cancerigen inodor și fără gust este folosit de obicei ca substanță chimică pentru a ajuta la conservarea alimentelor, dar apare în mod natural atunci când cartofii sunt prăjiți la temperaturi ridicate.

„Din păcate, produsele din cartofi prăjiți sunt una dintre cele mai comune surse de acrilamidă”, spune Klamer. „Unele studii pe rozătoare sugerează că acrilamida poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer. Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, aceste studii sugerează că acrilamida din chipsurile de cartofi prăjiți poate fi o sursă de agenți cancerigeni în dietă”.

Oamenii de știință din America de Nord și Europa de Vest au concluzionat în mod independent că gătitul cartofilor în ulei la temperaturi ridicate duce la un produs cu un număr semnificativ de acrilamide, iar un sondaj a constatat chiar că o porție mare de cartofi prăjiți conținea de 300 de ori cantitatea de acrilamidă permisă în apa de băut. 

Cercetătorii încă încearcă să creeze definitiv o legătură între această substanță chimică și o varietate de tipuri de cancer, dar știința a demonstrat deja că alte ingrediente dintr-o pungă de chipsuri ar putea duce la cancer, făcând această gustare deosebit de insidioasă atunci când este consumată în cantități mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel