Data publicării:

Registre naționale de boală, finanțate prin PNRR. Alexandru Rafila: Fundamentează alocarea de fonduri. Registrul de boli oncologice, o prioritate

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, în cadrul conferinței ”Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”, despre registrele naționale de boală.

DC Media Group a organizat, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, conferința ”Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”.

„De obicei ne blocăm în finanțare, îl întreb de aceea pe domnul ministru Alexandru Rafila dacă există surse de finanțare pentru cele 100 de registre naționale?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Da, există surse de finanțare. Știți bine că discutăm în primul rând de registrul național pentru bolile oncologice și se lucrează la caietul de sarcini pentru ca acest registru să devină funcțional. Oricum, toate aceste registre vor avea o platformă comună și de acolo va pleca fiecare registru specific la platforma aceasta comună. Introducerea unora dintre bolile rare în cadrul acestor registre, vă spuneam, va fi posibilă până la sfârșitul anului, cred, iar acest lucru trebuie făcut și cu o anumită prioritizare a beneficiarilor, adică care sunt bolile care trebuie introduse prima dată pe listă pentru că bolile rare sunt foarte numeroase. Sunt vreo 7000 de entități care intră în această categorie a bolilor rare, sigur, nu poți să faci pentru fiecare dintre ele un registru, dar ne dorim să începem cu cele care pot aduce un beneficiu rapid pacienților, iar implantul Cohlear pentru copii cu hipoacuzie cred că este una dintre aceste soluții”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Finanțare prin PNRR

 

„Finanțarea se face prin Planul Național de Redresare și Reziliență?”, a mai întrebat Vâlcu.

„Se face pentru realizarea acestor registre și o s-o utilizăm exact în acest scop. Au fost bani care au fost de mai mult timp alocați registrelor, n-au fost folosiți, acum o să avem o altă finanțare care va aduce, sper, în final la operaționalizarea măcar câtorva dintre ele, iar registrul de boli oncologice este o prioritate.

Privind Registrul Național de Implant Cohlear, ministrul Rafila a spus: ”E unul dintre elementele care țin de bolile rare, dar sigur nu sunt eu măsură să hotărăsc din punct de vedere profesional. Avem o comisie de specialitate care împreună cu comisia de ORL poate să aducă argumentele necesare încât implantul Cohlear să devină și el una dintre prioritățile care să fie incluse într-unul din primele registre disponibile”.

Rafila: Registrele de boală fundamentează politicile de sănătate și alocarea de fonduri într-un mod rațional

 

„Ați fost recent în SUA în cadrul unui proiect anticorupție, fundamentare a unor norme, a unor reguli, a unor mecanisme. Ar fi registrul național un instrument util în acest sens?”, l-a mai întrebat jurnalistul Val Vâlcu pe ministrul Alexandru Rafila.

„În general, registrele de boală fundamentează politicile de sănătate și alocarea de fonduri într-un mod rațional și într-un mod predictibil și atunci evident că folosesc, în primul rând, pentru utilizarea eficientă a resurselor și nu pentru o risipă sau pentru alte lucruri care pot să fie mai mult sau mai puțin subiective. Evident că și registrele sunt importante pentru noi ca să putem să avem o politică coerentă, predictibilă și finanțabilă până la urmă, pentru principalele patologii din România”, a conchis ministrul Sănătății.

Urmărește conferința completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel