Rusia retrage o parte din trupele din Ucraina ca să apere Kursk: "O adevărată dilemă pentru Putin"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oficiali americani au declarat că Rusia își retrage o parte din trupele din Ucraina pentru a face față avansului Kievului în regiunea Kursk, pe teritoriul rus.

Acțiunea remarcabilă lansată de Ucraina săptămâna trecută pare să fi surprins Rusia nepregătită. Kievul a anunțat că trupele sale au reușit să câștige controlul asupra a 74 de localități și mai mult de 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu după ce au traversat frontiera. De asemenea, grupuri de soldați ucraineni au pătruns în regiunea vecină Belgorod, ceea ce a determinat autoritățile ruse să încerce evacuarea populației și să trimită forțe suplimentare.

Conform informațiilor oferite de WSJ, oficialii americani încă nu au o imagine clară asupra numărului de trupe pe care Rusia le repoziționează și cât de important este acest demers. Totuși, acest fapt sugerează că cel puțin unul dintre scopurile anunțate ale avansului ucrainean începe să dea rezultate pozitive.

Incursiunea peste graniță a avut loc într-un moment în care Ucraina se confrunta cu provocări serioase în est

Heorhii Tykhyi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, a afirmat pe 13 august că scopul incursiunii este de a preveni ca Moscova să direcționeze trupe suplimentare către frontul din regiunea Donețk.

Totodată, incursiunea a fost planificată pentru a perturba logistica rusă și a opri atacurile venite dincolo de graniță. "Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu caută să pună mâna pe teritorii. Vrem să protejăm viețile poporului nostru", a spus Tykhyi.

Consecințele imediate nu sunt încă evidente în anumite zone critice ale frontului din Donbas. Un purtător de cuvânt al unei brigăzi militare staționate la Toretsk a menționat că incursiunea Kursk nu a avut încă un impact asupra conflictelor din acea regiune, Rusia limitându-se doar la intensificarea atacurilor aeriene.

Incursiunea peste graniță a avut loc într-un moment în care Ucraina se confrunta cu provocări serioase în est. Forțele ruse au înaintat către Pokrovsk, apropiindu-se la aproximativ 15 kilometri de acest oraș strategic, conform datelor furnizate de site-ul de monitorizare DeepState.

Autoritățile ruse au declarat că trupele lor efectuează contraatacuri și cauzează pierderi semnificative forțelor ucrainene. În contrast, Ucraina a raportat capturarea unui număr mare de soldați ruși, publicând imagini cu militarii ruși luați prizonieri. Totuși, mulți observatori remarcă faptul că prima pătrundere a forțelor străine în Rusia de la al Doilea Război Mondial plasează președintele rus Vladimir Putin într-o poziție dificilă, existând speculații că ar putea apela la o nouă rundă de mobilizare.

Rusia afirmă că a distrus 117 drone şi patru rachete lansate de Ucraina în cursul nopţii

Ministerul rus al Apărării a raportat miercuri că apărarea aeriană a Rusiei a distrus 117 drone și patru rachete tactice care au fost lansate de Ucraina în timpul nopții. Aceste atacuri au vizat diverse regiuni, printre care și Kursk.

Rachetele şi 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk, în timp ce alte 37 de drone au fost distruse deasupra regiunii Voronej.

Ministerul rus nu a oferit o estimare totală a numărului de arme aeriene lansate de Ucraina și nu a indicat dacă au fost înregistrate distrugeri sau victime.

Aleksandr Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a informat pe Telegram că mai multe locuințe au fost deteriorate și că un meci de fotbal din campionatul național, inițial programat să se desfășoare la Voronej, a fost relocat la Moscova.

Atât Moscova, cât și Kievul dezvăluie rar detalii complete despre amploarea distrugerilor cauzate de atacuri, exceptând situațiile în care sunt înregistrate victime sau avarii la clădirile rezidențiale.

Regiunea de frontieră Belgorod din Rusia declară stare de urgenţă, din cauza atacurilor ucrainene.

Miercuri, conducătorul regiunii ruse Belgorod a declarat stare de urgență, menționând că situația în regiunea de frontieră, care este afectată de bombardamentele ucrainene, este "extrem de dificilă".

"Situaţia în regiunea noastră Belgorod rămâne extrem de dificilă şi tensionată din cauza bombardamentelor forţelor armate ucrainene", a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov pe Telegram.

Acesta a adăugat că "starea de urgenţă va fi introdusă la nivel regional" începând de miercuri.

Oficialii locali au anunțat că în Kursk au plecat sau au fost evacuate deja 121.000 de persoane, iar alte 59.000 sunt în proces de evacuare. De asemenea, guvernatorul regiunii Belgorod, situată la graniță cu Kursk, a declarat că 11.000 de civili au fost evacuați din această zonă.

Forțele ucrainene din Kursk încercau să izoleze Sudja, ruta prin care gazele naturale rusești pătrund în Ucraina pentru a traversa țara spre Europa. În același timp, confruntări importante se desfășurau în apropierea localităților Korenevo, situată la circa 22 km de graniță, și Martinovka, conform unor bloggeri militari.

Biden: Incursiunea ucraineană "creează o adevărată dilemă pentru preşedintele rus, Vladimir Putin"

Ofensiva ucraineană în Rusia "creează o adevărată dilemă pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin", a apreciat marţi preşedintele american Joe Biden, vorbind pentru prima dată public pe acest subiect.

Preşedintele american, aflat la New Orleans (Louisiana, sud), a indicat că ţine legătura cu echipa sa "la fiecare patru sau cinci ore de şase opt zile" pe acest subiect şi a dat asigurări că Statele Unite ale Americii, primul susţinător militar al Kievului, sunt "în comunicare constantă cu ucrainenii", potrivit Agerpres.

Comentariile lui Biden din 13 august indică că SUA nu intenționează să condamne răspunsul Ucrainei, scrie Wall Street Journal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel