Data publicării:

Motivul pentru care Rusia respinge planul pentru victorie al lui Zelenski

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia a respins "planul pentru victorie" al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, considerându-l o manevră pentru a păstra sprijinul Occidentului, fără legătură cu o soluție diplomatică. Planul urmează să fie prezentat președintelui SUA și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Moscova a criticat inițiativa, acuzând Ucraina că dorește escaladarea conflictului, și a cerut încetarea sprijinului occidental pentru Kiev, conform unui raport al agenției Reuters.    

Vineri, Rusia a respins categoric "planul pentru victorie" elaborat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, considerându-l o încercare de a menține Occidentul de partea Ucrainei, într-un conflict de lungă durată. Moscova a calificat planul drept o stratagemă ce nu are legătură cu găsirea unei soluții politice sau diplomatice pentru a pune capăt războiului dintre cele două state.

Anunțul președintelui Zelenski a venit miercuri, când liderul ucrainean a declarat că planul său de pace este finalizat după o serie de consultări și urmează să fie prezentat săptămâna viitoare președintelui Statelor Unite, Joe Biden. Totodată, Zelenski a confirmat că va discuta acest plan și în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru marți.

Deși liderul ucrainean nu a oferit detalii complete despre plan, el a subliniat că inițiativa sa urmărește să creeze condiții acceptabile pentru Ucraina, care se confruntă de peste doi ani și jumătate cu invazia declanșată de Rusia.

Răspunsul oficial al Rusiei a fost exprimat prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Într-o conferință de presă susținută vineri, Zaharova a acuzat planul lui Zelenski că ar fi o manevră pentru a atrage Occidentul într-un război mai amplu împotriva Rusiei.

"Singurul obiectiv al acestui plan este de a menține coaliția antirusă intactă și de a împiedica prăbușirea acesteia. Lucrul acesta nu are nimic de-a face cu găsirea unei soluții politice și diplomatice pentru conflictul din Ucraina", a declarat oficialul rus.

Moscova și-a reiterat poziția că sprijinul financiar și militar oferit Ucrainei de către statele occidentale ar trebui să înceteze imediat. Potrivit Mariei Zaharova, orice inițiativă de pace care exclude participarea Rusiei este considerată ineficientă și lipsită de relevanță.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, declanșat în februarie 2022, continuă să afecteze stabilitatea regională și să atragă atenția internațională. Planul de pace al lui Zelenski vine într-un moment critic, în care Ucraina caută soluții viabile pentru a pune capăt conflictului și a restabili pacea, însă opoziția fermă a Rusiei complică și mai mult aceste eforturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel