Trump dă vina pe evreii americani, dacă pierde alegerile. În cât timp zice că Israelul n-ar mai exista pe harta lumii
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Fostul președinte american și actualul candidat republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, a făcut o serie de declarații controversate în cadrul unui summit național organizat de Consiliul Israeliano-American, desfășurat joi la Washington. În discursul său, Trump a afirmat că, dacă va pierde alegerile din 5 noiembrie în fața actualei vicepreședintă Kamala Harris, candidatul democrat, o parte din responsabilitate ar reveni votanților evrei-americani, scrie Reuters.

Trump și-a exprimat îngrijorarea, în stilul caracteristic, față de susținerea mai redusă pe care o primește din partea comunității evreiești din Statele Unite, subliniind că acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru Israel. El a avertizat că, în cazul în care Harris va câștiga alegerile, Israelul ar putea înceta să mai existe în decurs de doi ani, iar votanții evrei care tind să susțină Partidul Democrat ar purta o parte din vină pentru acest scenariu.

„Dacă nu câștig aceste alegeri – și evreii vor avea un rol important în acest rezultat dacă se întâmplă – dacă 60% dintre ei votează pentru dușman - Israelul, în opinia mea, va înceta să mai existe în doi ani”, a declarat Trump în fața audienței prezente la summit.

Candidatul republican a făcut referire la un sondaj care, potrivit spuselor sale, arată că Harris are un sprijin de 60% în rândul evreilor americani. El a reamintit și rezultatele obținute în alegerile din 2016, pe care le-a câștigat cu mai puțin de 30% din voturile evreilor americani, și în alegerile din 2020, pe care le-a pierdut în fața președintelui democrat Joe Biden.

Deși nu a fost clar la ce sondaj s-a referit fostul președinte, un studiu recent realizat de Pew Research arată că Harris este preferată de 65% dintre evreii americani, în timp ce Trump are sprijinul a 34%.

Acesta nu este primul discurs în care Trump a făcut afirmații similare. Mai devreme în aceeași seară, el a participat la un alt summit organizat tot în Washington, dedicat luptei împotriva antisemitismului în America, unde a reiterat mesajul său despre sprijinul redus pe care îl primește din partea comunității evreiești.

Strategia campaniei lui Trump se concentrează în mod special pe atragerea votanților evrei din statele cheie, considerate cruciale pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. În ciuda faptului că evreii americani au susținut în mod tradițional Partidul Democrat în alegerile federale, echipa lui Trump speră că o schimbare chiar și minoră în orientarea acestora ar putea determina rezultatul final. Un exemplu elocvent este statul Pennsylvania, un câmp de bătălie electorală de primă importanță, unde trăiesc peste 400.000 de evrei. Biden a câștigat acest stat în 2020 cu o diferență de doar 81.000 de voturi, ceea ce subliniază importanța fiecărui segment de alegători în balanța electorală.

Pe fondul acestor declarații, echipa de campanie a Kamalei Harris a reacționat rapid. Morgan Finkelstein, purtătorul de cuvânt al campaniei Harris, l-a criticat pe Trump, acuzându-l că a avut de-a lungul timpului asocieri cu persoane cunoscute pentru opiniile lor antisemite. Trump a respins ferm aceste acuzații, subliniind că are un ginere evreu și că, în mod repetat, a condamnat antisemitismul.

Un alt subiect delicat pe care Trump l-a evitat în timpul discursului său a fost un articol publicat mai devreme în aceeași zi de CNN, care dezvăluia controverse legate de candidatul republican la postul de guvernator din Carolina de Nord, Mark Robinson. Conform raportului, Robinson ar fi făcut declarații controversate în trecut, autointitulându-se ca fiind un „nazist negru” pe un site de pornografie și susținând argumente pentru reîntoarcerea sclaviei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel