Război între Colegiul Medicilor și Casa de Asigurări: Plafoanele la medicii de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Astarastoae
Astarastoae

 Introducerea plafonului obligatoriu pentru prescriere la medicul de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al doctorilor, a spus, luni, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

"Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură întrucât încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al medicilor. Nu există nicio raţiune pentru a introduce astfel de bugete atât timp cât decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face la un preţ pe care CNAS îl stabileşte. Argumentul că românii consumă mai multe medicamente în prezent este greu de susţinut atunci când în acest domeniu România se află pe ultimul loc din ţările Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

"Intenţiile CNAS de a introduce plafoane de prescriere la medicii de familie sunt vechi de ani de zile. De fiecare dată, cu argumente legale, am reuşit să evităm impunerea lor ca prevederi în Contractul Cadru. Din nou ne vedem în situaţia de a relua argumentele pentru a evita impunerea acestei măsuri", a spus vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea.

Pacienții, discriminați în fața bolii dacă se introduc plafoane

Colegiul Medicilor din România consideră că astfel de reglementări sunt ilegale şi imorale, prin acestea fiind limitat atât accesul pacienţilor la tratament, cât şi exercitarea liberă a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale.

În opinia conducerii CMR, limitarea fondului pentru prescrierea medicamentelor în sistem compensat şi gratuit la medicul de familie ar încălca mai multe acte normative, printre care Legea asigurărilor sociale de sănătate, Legea exercitării profesiei de medic, Legea privind organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, Legea malpraxisului, Codul de Deontologie Medicală şi Legea drepturilor pacienţilor.

CMR respinge introducerea de plafoane sau bugete orientative ori obligatorii, considerând că nu pot exista criterii obiective pentru susţinerea unor astfel de bugete şi că nu există acoperire legală în Legea 95/2006 pentru ca medicii să gestioneze astfel de fonduri.

Totodată, conducerea CMR susţine că pacienţii sunt egali în faţa bolii şi nu trebuie să depindă de astfel de bugete, iar medicii nu pot abdica de la datoria profesională de a trata egal toţi pacienţii, şi nu în funcţie de epuizarea unor bugete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel