Data publicării:
PREMIERĂ medicală. Intervenție pe cord fără anestezie generală
PREMIERĂ medicală în mediul privat la un spital din Bucureşti, unde un pacient a fost salvat printr-o procedură de Implantare Percutană de Valvă Aortică (TAVI) fără anestezie.
Viața unui pacient în vârstă de 86 de ani, din Bacău, a fost salvată și îmbunătățită radical printr-o intervenție efectuată în premieră într-un spital privat – Implantarea Percutană de Valvă Aortică (TAVI) fără anestezie. În mod uzual, acest tip de intervenție se face cu anestezie generală și intubarea pacientului, fapt care presupune anumite riscuri, mai ales la pacienții în vârstă. Intervenția, care a durat mai puțin de două ore, a avut loc la Centrele de Excelență ARES și a fost efectuată de o echipă medicală formată din dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, dr. Marin Postu, medic specialist cardiolog și dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară.
Boală valvulară degenerativă
Bărbatul suferea de stenoză aortică strânsă, o boală valvulară degenerativă care apare frecvent la persoanele în vârstă și care reduce drastic speranța de viață la numai câțiva ani. Din cauza vârstei și a afecțiunilor asociate, riscul chirurgical era mare, astfel că medicii au decis să folosească o procedură minim invazivă de implantare a unei valve aortice. Practic, în sala de intervenție, pacientului i s-a făcut o puncție la nivelul plicii inghinale, prin care a fost introdus în artera femurală un cateter prevăzut la capăt cu un balon. Sub control radiologic, acest cateter a fost avansat prin arteră până la nivelul inimii, iar balonul a fost umflat în dreptul valvei stenozate, pentru a o deschide.
Fără anestezie generală
A urmat introducerea protezei și accelerarea frecvenței cardiace la 200 de bătăi pe minut, pentru câteva secunde, cu ajutorul unui stimulator cardiac extern, pentru facilitarea procedurii de inserție a protezei. Toate aceste proceduri au fost efectuate fără anestezie generală, intubare traheală, monitorizare prin ecografie transesofagiană, fără cateter venos central, sondă urinară sau cateter arterial. Pacientul a fost numai sedat profund.
”Este o tehnică mai simplă, mai apropiată de cateterismul cardiac, mai apropiată de implantarea unui stent coronarian și care are marele avantaj că îi permite pacientului să își revină mult mai repede. Convalescența este de numai o zi. Pacientul este practic conștient, treaz, imediat după ce se termină procedura. Sigur că este monitorizat în terapie intensivă până a doua zi, dar el ajunge imediat la salon și poate pleca acasă foarte repede dacă nu sunt complicații” a declarat dr. Dan Deleanu.
A ieşit din spital chiar de a doua zi
După 20 de ani de hipertensiune și probleme cauzate de afecțiunile cardiovasculare, viața pacientului din Bacău a fost mult îmbunătățită prin această intervenție. El s-a putut întoarce la familia sa chiar de a doua zi. Implantarea Percutană de Valvă Aortică (TAVI) fără anestezie este o procedură care se practică din ce în ce mai mult în toată lumea și are avantajul că poate fi folosită inclusiv la pacienții la care anestezia generală poate implica anumite riscuri.
Conform informaţiilor oferite pentru DC News, costul unei astfel de operaţii este de peste 20.000 de euro, fiind cea mai scumpă dintre cele care se fac la spital, pentru că este cea mai complicată şi rezolvă o afecţiune care, practic, dacă nu este rezolvată, reduce foarte mult speranţa de viaţă.
[citeste si]
Centrele de Excelență ARES au fost fondate în 2011, cu misiunea de a aduce în România standarde de excelență în cardiologie intervențională și de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelență ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care nouă în premieră națională absolută și una în premieră europeană. Din 2015, de când medicii de aici efectuează procedura TAVI, viețile a peste 50 de pacienți cu stenoză aortică severă au fost salvate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News