La 25 de ani de la primul transplant hepatic din România, Spitalul Sanador pregătește un nou tip de intervenție

Spitalul Sanador anunță extinderea programului de transplant hepatic și explorarea posibilității introducerii unor noi tipuri de intervenții.
Vineri, a avut loc cea de-a XX-a ediție a Zilei Naționale a Transplantului, un eveniment de referință ce a marcat 25 de ani de transplant hepatic în România, organizat la Biblioteca Academiei Române.
Dr. Doris Andronescu, director general Sanador, a dezvăluit în cadrul evenimentului că medicii spitalului pregătesc extinderea programului de transplant, sugerând posibilitatea introducerii unui nou tip de intervenție, fără a oferi încă mai multe detalii.
Totodată, aceasta a mai punctat faptul că transplantul hepatic a devenit o componentă esențială a activității medicale din cadrul clinicii, cu rezultate care confirmă profesionalismul echipelor medicale implicate.
„Motivația a fost puternică. La început, chiar mi-a fost frică. Frică la propriu. Însă, având în vedere că am corespuns exigențelor profesorului Brașoveanu și profesorului Irinel Popescu din punct de vedere medical, am avut încredere în toată echipa domniilor lor, precum și în echipele noastre de terapie intensivă. Inclusiv doctorul Zamfirescu, doctorița Șmira.
A fost o echipă extraordinară. Am avut curaj și am început acum cinci ani. Și în felul acesta ne-am înscris în istoria transplantului hepatic, ceea ce este o mare onoare și este chiar copleșitor.
Am văzut în sală primul transplantat de acum cinci ani... Și chiar am fost acum câteva luni la nunta fiului, care a fost donorul. A fost un moment foarte frumos. Și domnul era în sală. Și suntem deja la al patrulea transplant.
(...) Ne dorim și alte tipuri de transplant. N-aș vrea să stric surpriza, dar suntem în discuții pentru un nou tip de transplant. Însă transplantul hepatic rămâne, bineînțeles, un focus principal pentru SANADOR. Mai ales că am făcut deja patru. Și așteptăm în continuare. Este o șansă extraordinară ca pacientul să fie tratat în România, să rămână acasă”, a declarat dr. Doris Andronescu, director general Sanador.
O nouă generație duce tradiția mai departe
Prezent la eveniment, prof. dr. Vlad Brașoveanu a subliniat necesitatea dezvoltării unui centru de transplant pediatric, explicând că, din cauza reglementărilor europene, copiii mici nu pot fi transplantați în centre pentru adulți. El a evidențiat, totodată, nivelul ridicat al Spitalului Sanador, considerat drept cel mai bine dotat spital privat din România, cu echipe de terapie intensivă de categoria I.
Acesta a mai subliniat și importanța transmiterii cunoștințelor către tinerii medici, spunând că există deja o nouă generație pregătită să ducă mai departe tradiția transplantului hepatic în România.
„Părinții donează copiilor mici. Limita de vârstă este în jur de 50, maxim 55 de ani. De aceea, părinții donează copiilor mici. Sunt unii copii la care, între 16-18 ani, se poate face transplant într-un centru de adulți. Dar din cauza unei legislații europene, nu mai avem voie ca cei mici să fie transplantați în centrele de adulți... Și atunci a fost obligatoriu ca să se deschidă un centru de transplant pediatric.
Dar aici vorbim de Spitalul SANADOR. După părerea mea, cel mai bun spital privat din România. Pe de o parte, prin dotarea acestui spital minunat, dar și factorul uman, și anume ATI, care, cu mândrie spun, este de categorie I. La Spitalul SANADOR am realizat și realizăm toate tipurile de intervenții chirurgicale complexe. Mi-aș dori ca într-o zi toate spitalele de stat să arate ca Spitalul SANADOR.
Este școala profesorului Sedlace, care a fost dusă la un alt nivel de profesorul meu, Irinel Popescu, odată cu introducerea transplantului hepatic. Există o școală... Din păcate, timpul trece și este obligatoriu ca ceea ce am învățat să transmitem mai departe generației tinere. Există și o generație mai tânără care va duce, și post-era Brașoveanu, transplantul de ficat.
Deocamdată, copiii sub 1 an sunt transplantați în străinătate; și acolo sunt puține centre unde se face acest tip de transplant, pentru că acești copii necesită o îngrijire aparte, iar în România nu este posibil”, a transmis prof. dr. Vlad Brașoveanu, continuatorul muncii începute de acad. prof. dr. Irinel Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News