Bogdan Peşchir rămâne în arest pentru încă 30 de zile

Bogdan Peșchir, principalul susținător financiar al campaniei online a lui Călin Georgescu, rămâne în arest preventiv încă 30 de zile.
Judecătoria Sectorului 5 a decis, marți, să prelungească perioada de arest preventiv pentru Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, cu încă 30 de zile, până la 19 mai 2025. Decizia vine după ce instanța a acceptat propunerea Parchetului General, care l-a acuzat pe Peșchir de coruperea alegătorilor prin utilizarea platformelor electronice, prin 265 de acte materiale.
În cadrul procedurii legale, instanța a respins cererea acestuia de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu control judiciar sau cauțiune, considerând-o nefondată. Totodată, a acordat dreptul de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
Numele lui Peșchir a apărut și în documentele prezentate de Serviciul Român de Informații (SRI) la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT)
Peșchir, arestat pe 21 martie, este acuzat că, în timpul campaniei din 2024, a distribuit peste 879.000 de dolari pe TikTok sub forma unor "daruri" și a efectuat transferuri financiare prin aplicația Revolut către 265 de persoane, pentru a le influența să-l voteze pe Georgescu. Procurorii precizează că suma totală a transferurilor a fost de 302.547 lei și 17.859 USD.
În investigație, numele lui Peșchir a apărut și în documentele prezentate de Serviciul Român de Informații (SRI) la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a dus la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie. Potrivit SRI, Peșchir a finanțat campania lui Georgescu prin donații pe TikTok și a utilizat un cont dedicat, "bogpr", realizând plăți considerabile pentru a sprijini promovarea acestuia pe platforma de socializare.
Pe lângă donațiile pe TikTok, SRI a identificat și utilizarea platformei FameUp pentru a atrage influenceri români care să participe la promovarea candidaturii lui Călin Georgescu. Influencerii au fost contactați cu oferte de colaborare, inclusiv cu plata de până la 1.000 de euro pentru distribuirea unor videoclipuri specifice.
Aceste detalii se adaugă la cercetările în desfășurare care continuă să investigheze metodele de finanțare ilegale și influențarea electoratului, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News