Data publicării:

Povestea fiicei lui Lucian Blaga, Dorli. Nu știai asta despre viața familiei filosofului. ”Eram ignorați și într-un pericol permanent”

Autor: Doinița Manic | Categorie: Cultura
WhatsApp
Povestea fiicei lui Lucian Blaga, Dorli. Nu știai asta despre viața familiei filosofului. ”Eram ignorați și într-un pericol permanent” / Foto: Alba24.ro, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș
Povestea fiicei lui Lucian Blaga, Dorli. Nu știai asta despre viața familiei filosofului. ”Eram ignorați și într-un pericol permanent” / Foto: Alba24.ro, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din Sebeș

Lucian Blaga a avut o fiică pe nume Dorli. Află în articol povestea ei.

Alegeri prezidentiale 2024

Dorli Blaga este fiica lui Lucian Blaga. Fetița cu ochi frumoși s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveția. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în străinătate, alături de părinții săi, Cornelia Brediceanu și Lucian Blaga, în Elveția, Austria, Portugalia, acolo unde Lucian Blaga își reprezenta țara ca diplomat.

A avut o viață zbuciumată. După întoarcerea în România, și-a încheiat educația primară și a fost înscrisă la Liceul German Brukenthal de la Sibiu. După terminarea războiului, familia se întoarce la Cluj, unde fiica își finalizează studiile liceale în anul 1949 și este admisă la Facultatea de Fizică.

Dorli, acuzată de „origine socială nesănătoasă”

Doi ani mai târziu, Dorli Blaga se mută la Universitatea din București. Între timp, Lucian Blaga fusese eliminat din Academie și ocupa un post modest de bibliotecar, la Cluj. În 1952, Dorli Blaga este catalogată ca având „origine socială nesănătoasă” și este amenințată cu exmatricularea din universitate:

„Atmosfera din anul meu era apăsătoare. Cei care nu aveam dosare bune (adică origine sănătoasă) eram ignorați și într-un pericol permanent.

Ședințele UTM țineau toată noaptea și nu puteai să știi niciodată ce te așteaptă. Adică, participai cu frica în sân. […] Prietena mea Ana Ciortea a fost exmatriculată și s-a angajat într-o fabrică să lucreze la strung. Eu hotărâsem să mă angajez la o fabrică de confecții, dacă mi se întâmpla ceva.”, este o mărturisire a doamnei Dorli Blaga, din volumul de memorii „Tatăl meu, Lucian Blaga”, apărut la Editura Humanitas, București, în anul 2015 (pagina 41).

Lucian Blaga, scrisoare către fiica sa: Puiul tatii scump

Îngrijorările acestei perioade se regăsesc în corespondența purtată cu părinții, care locuiau la Cluj. Lucian Blaga i-a scris o scrisoare fiicei sale.

"Puiul tatii scump,

Scrisoarea ta către Mutti mi-a ajuns întâmplător și mie în mână, și e bine că mi-a căzut, căci în ciuda faptului că mi-au sporit grijile în urma citirii ei, eu sunt totuși cel mai indicat a-ți da unele sfaturi. […]

Bănuiesc că ți-ai făcut și-ți faci probabil unele „griji” exagerate, care îți dau o nemulțumire profundă, pe undeva. […] Încearcă să ți le ridici în conștiință pe cât posibil, să lupți cu ele lucid; […] e mai bine să le ții la vedere toate „temerile”, cari te frământă și să le rezolvi vitejește.

Dacă poți, vii la noi și stai cât dorești. Lucrul acesta ar fi foarte indicat. Vreau să te văd și eu mai de aproape, și să-ți mai spun multe din experiențele mele.

În orice caz, ai în persoana mea un om care a trecut prin ceva asemănător, și care totuși mai târziu a produs ceea ce a produs.

Astăzi, încă, mă mai supun unor eforturi grozave, pe cari mi le închipuiam atunci de neatins pentru mine. Și de atunci sunt 25 de ani. […]

De altfel, cariera ta peste doi-trei ani va fi una singură: să administrezi bine toată proprietatea mea filosofică, literară, teatrală. Vei putea trăi mai bine după aceasta, decât cu un salar de profesoară. […] Pui scump hai la mine.", (Dorli Blaga, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, Editura Humanitas, București, 2015, paginile 43-44). Continuarea poveștii fiicei lui Lucian Blaga, dar și mai multe fotografii de familie, poți vedea pe Alba24.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel