Cine a fost „primus inter pares”, în Generația '60. „Arată o componentă unicat...”/ VIDEO
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu 
WhatsApp
Daniel Cristea-Enache, co-realizatorul emisiunii Cultura pentru toți, a vorbit despre poetul care ocupă primul loc în panteonul generației sale.  Ce alte nume mari a enumerat criticul literar. 

„Linia de contur, ca să citez un titlu de carte (n.r. Linia de contur, vol. 1 și 2, proza și poezia, Daniel Cristea-Enache, ed Spandugino) care încearcă să cuprindă literatura română în ce are ea mai valoros și, evident, în această linie de contur Nichita Stănescu se regăsește. Putem spune că este un centru al cercului liricii și poeziei românești moderniste și neomoderniste. Este unul dintre cei mai importanți poeți ai noștri din secolul XX și majoritatea comentatorilor, vorbesc despre criticii și istoricii literari, l-au plasat chiar în prima poziție, pe locul cel mai înalt, într-o generație poetică literalmente excepțională, precum Generația '60.  Și aceasta este o performanță în sine, să fii Primus inter pares (trad. primul între egali sau primul între cei de același rang) când alături de tine scriu: Marin Sorescu, Leonid Dimov, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu, M. Ivănescu, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Angela Marinescu, Emil Brumaru ș.a

Să fii considerat primul poet lângă asemenea nume ale unei generații șaizeciste excepționale, arată componenta de unicat a poeziei lui Nichita Stănescu și totodată a personalității lui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel