Data publicării:

Poliția din Anglia protejează moscheile, deoarece extrema dreaptă plănuiește revolte după crima din Southport

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Forțele de poliție au fost îndemnate să intensifice patrulările în fața moscheilor și a locurilor de cazare pentru solicitanții de azil, în contextul în care în zilele următoare sunt planificate cel puțin 19 mitinguri de extremă dreapta în Anglia.

Demonstrațiile violente s-au răspândit de la Southport la Londra, Hartlepool, Manchester și Aldershot, după crima de luni de la un club de vacanță pentru copii.

Joi, liderii comunității au declarat că se tem din ce în ce mai mult de noi tulburări după ce moscheile și locurile de cazare pentru solicitanții de azil au fost vizate de mulțimi de agitatori "intimidanți".

Revoltele au început după ce pe internet au circulat pe scară largă informații eronate cu privire la identitatea și motivele suspectului în cazul crimelor din Southport, ce a fost identificat joi Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani. Mass-media nu a putut da numele adolescentului, care s-a născut în Cardiff din părinți rwandezi, deoarece acesta nu a împlinit 18 ani.

Cu toate acestea, un judecător, Andrew Menary KC, a declarat că numele său ar trebui să fie raportat pe baza faptului că menținerea anonimatului risca "să permită altora care sunt în stare de rele să continue să răspândească dezinformare".

Rudakubana urmează să apară în instanță în octombrie, fiind acuzat de uciderea lui Alice Dasilva Aguiar, în vârstă de nouă ani, Elsie Dot Stancombe, în vârstă de șapte ani, și Bebe King, în vârstă de șase ani, și de încercarea de a ucide alte 10 persoane.

Moscheile din Southport și Hartlepool au fost atacate de protestatari marți și miercuri, pe fondul unor informații online, nefondate, conform cărora suspectul ar fi musulman, în condițiile în care se cunosc puține sau chiar nimic despre convingerile sau motivațiile acestuia.

Multe dintre evenimente au loc sub sloganul "Destul este destul" și "Protejați-ne copiii"

Mosque Security, o companie care consiliază liderii religioși cu privire la protecție, a declarat că a primit solicitări de la peste 100 de moschei care au cerut ajutor în ultimele zile. Shaukat Warraich, directorul acesteia, a declarat că recomandările de securitate online ale firmei au fost descărcate "cu sutele" ca urmare a "falsei narațiuni anti-musulmane vehiculate în urma crimelor din Southport".

Au existat, de asemenea, rapoarte anecdotice cu privire la moschei care au anulat evenimente în acest weekend din cauza temerilor legate de securitate.

The Guardian a văzut detalii despre cel puțin 19 mitinguri ale extremei drepte planificate pentru zilele următoare în orașe din Anglia. Multe dintre evenimente au loc sub sloganul "Destul este destul" și "Protejați-ne copiii" - același slogan folosit de demonstranți în fața Downing Street miercuri seara. Mai mult de 110 persoane au fost arestate după ce protestatarii s-au luptat cu poliția.

Contramanifestații urmează să aibă loc în Manchester și Liverpool, pe fondul temerilor că grupurile antiimigrație se simt încurajate de tulburările inspirate de crimele din Southport.

Un grup online a declarat că numărul membrilor săi "a crescut vertiginos în ultimele câteva zile". Tell Mama, o organizație care urmărește fenomenul islamofobiei, a solicitat o protecție sporită a moscheilor de către poliție.

Iman Atta, directorul acesteia, a declarat: "Trebuie neapărat să vedem cum poliția își organizează și își intensifică patrulele în jurul moscheilor și al locurilor de cazare pentru solicitanții de azil. Ar fi bine să vedem că echipele își schimbă orele de patrulare pentru a oferi o reasigurare suplimentară comunităților".

"Extrema dreaptă se poate organiza online și promova ura și dezinformarea față de comunitățile musulmane, refugiați și solicitanți de azil"

"Săptămâna trecută a demonstrat cum extrema dreaptă se poate organiza online și promova ura și dezinformarea față de comunitățile musulmane, refugiați și solicitanți de azil. Cerem comunităților să își păstreze calmul, să aibă grijă unele de altele și să rămână vigilente", a continuat Iman Atta.

Nahella Ashraf, de la Stand Up to Racism Manchester, a declarat că ar fi "minunat" să vadă mai multă poliție patrulând activitatea extremei drepte în acest weekend, dar a spus că acest lucru nu ar rezolva problemele pe termen lung din spatele revoltelor.

"Înainte de alegeri, cu toate atacurile asupra solicitanților de azil, nu este surprinzător că vedem acest lucru dezlănțuit", a spus ea. "Am avut ani în care oamenii s-au simțit furioși și neglijați, iar criza costului vieții alimentează acest lucru. Este climatul pe care l-au creat politicienii", spune Nahella Ashraf.

Mark Webster, șeful poliției din Cleveland, a declarat că tulburările din Hartlepool au fost provocate de "scandalagii fără minte". Întrebat care a fost motivația pentru dezordine, el a spus: "Există o oportunitate de a ieși și de a deteriora lucruri și de a manifesta puțină violență. Nu cred că există un principiu în joc, acesta nu a fost un protest sau o demonstrație legitimă", conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel