PNRR. Alfred Bulai: Mari semne de îndoială. Termene aberante pentru modul în care funcționează România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Într-un interviu la Podcastul „Nod în Papură“,  sociologul Alfred Bulai a vorbit despre implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență:

„Guvernul României s-a angajat să respecte acel Plan, ceea ce înseamnă că el devine literă de lege, dincolo de ce încropesc acum partidele. Planul e pe mai mulți ani și, teoretic, ar trebui să-l iei în calcul ca reper la care noi ne-am angajat. Totuși, uitându-ne pe el, o parte din acesta nu o putem realiza, pentru că sunt niște termene aberante pentru modul în care funcționează România. Sunt multe condiții ex ante, nu avem cum să le îndeplinim. Trebuiau deja să se elaboreze acte legislative pe anumite componente. Din acest punct de vedere, sunt mari semne de îndoială. Nu vin banii dacă nu îndeplinești condițiile. Vă dăm banii doar dacă nu îi aruncați la coș, pentru că sistemul vostru e defect acum, asta e logica.

Guvernanții s-au angajat cu niște termene nerealiste, ca de exemplu acela că nu mai avem nevoie să utilizăm combustibilii solizi (cărbune, cocs, lemne), ceea ce e o glumă, pentru că nu ai un sistem alternativ în România. Se spunea că în Sudul țării se încălzeau solariile cu cocs, iar acum trebuie să treacă pe peleți, care e de 10 ori mai scump.

Sunt câteva exemple și se adună foarte, foarte multe. În unele cazuri nu avem nimic și trebuie să facem fel și fel de lucruri. Sigur, e frumos, dar e destul de nerealist pentru o țară care, în general, nu prea a reușit să obțină procente fantastice la ceva. Auzi, să reabilităm în câțiva ani câteva zeci de hidrocentrale, trebuie să construim baraje noi, îți dai seama ce glume sunt ăstea...!?“, a precizat Alfred Bulai.

Renunțarea la lemn, cărbune și gaz metan în încălzire. Alfred Bulai, răspuns tare: Îmi vând casa

Invitat la emisiunea „Nod în papură”, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre consecinţele renunțării la mijloacele convenționale de încălzire.

Jurnalistul Val Vâlcu a fost cel care a deschis subiectul.

„Dacă îți taie cărbunele, cocsul, lemnul de foc, până la urmă ce faci?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Omul obișnuit știe că dacă înlocuiesc lemnul, cărbunele și gazul metan cu electricitate în încălzire, îmi vând casa. Costurile sunt uriașe, orice ai face. Nu mai zic că omul de la țară are pădurea lui, taie pădurea lui. Costă doar cât să taie și să spargă lemnele.

Teoretic, îl pui să plătească o sumă uriașă în condițiile în care nu se pune problema să aibă banii. E clar că trebuie să faci ceva, că reglementările acestea sunt năucitoare. Doar că, la fel ca în comunism, lasă mă’ , că și acolo se angajau oamenii și se rezolvau lucrurile, la planurile cincinale, dar erau pe principiul vedem noi ce facem“, a precizat sociologul Alfred Bulai (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel