Peștișorii aurii au amintiri. Iată experimentul făcut la Oxford
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la imso Gabriel/ Pexels
Fotografie de la imso Gabriel/ Pexels
Oamenii de știință de la Oxford au demonstrat că peștii aurii au amintiri.

O echipă de la Universitatea Oxford a antrenat nouă peștișori aurii să călătorească pe o distanță de 70 cm și înapoi, primind o recompensă alimentară la sfârșit. Cercetătorii au spus că peștele ar putea estima cu precizie distanța traseului, scrie BBC.

Departamentul de biologie al universității a vrut să afle dacă peștii au ”moduri de navigare” similare cu animalele de pe uscat.

Au folosit un rezervor îngust acoperit cu un model repetat de dungi verticale la fiecare 2 cm.

La atingerea distanței stabilite, peștii au fost îndemnați de un semnal extern - cum ar fi un cercetător care flutură mâna - să se întoarcă și să înoate înapoi la punctul de pornire.

Cercetătorii au testat apoi dacă peștele ar înota aceeași distanță dacă poziția de pornire ar fi schimbată. De asemenea, au testat dacă peștii aurii ar înota la aceeași distanță atunci când modelul de fundal a fost modificat.

Ei au descoperit că opt dintre cei nouă pești și-au amintit cu exactitate când să se întoarcă pentru a-și primi răsplata pentru mâncare, fără a fi nevoie ca cineva să le facă semnul pentru întoarcere la punctul de plecare.

Mai impresionant este faptul că peștii au continuat să înoate pe distanța corectă de 70 de cm chiar și atunci când poziția lor de pornire a fost deplasată înainte.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele indică faptul că peștii aurii estimează distanțele căutând mișcarea aparentă a modelelor din mediul lor, numită flux optic.

Ei au spus că multe specii terestre sunt cunoscute că folosesc fluxul optic pentru a estima distanța, dar peștii aurii par să proceseze informațiile în mod diferit.

Animalele terestre, inclusiv oamenii și albinele, estimează distanțele prin măsurarea modului în care se modifică unghiul dintre ochiul lor și obiectele din jur pe măsură ce călătoresc.

Peștii aurii par să folosească numărul de modificări de contrast experimentate pe traseu, au spus cercetătorii.

 

Citește și:

Cercetătorii au aflat de ce o anumită specie de pinguini își abandonează într-un mod misterios primul ou

De cele mai multe ori, oul depus inițial de pinguinii cu creasta erectă (Eudyptes sclateri) se rostogolește pur și simplu. Dar uneori, femela își va abandona în mod intenționat primul născut, ajungând până la a-l împinge afară din cuib.

Comportamentul bizar a fost observat pentru prima dată în 1998 și abia acum cercetătorii care au efectuat pentru prima oară munca de teren pe insulele îndepărtate, nelocuite ale pinguinului, cred că au aflat ce se întâmplă de fapt.

O reanalizare a datelor vechi sugerează că acești pinguini subantarctici, al căror număr a scăzut brusc în ultimii 50 de ani, sunt forțați la pruncucidere directă și indirectă, deoarece nu găsesc aceeași cantitate de krill și calmari ca strămoșii lor.

Deoarece primul ou pe care îl depun pinguinii este mult mai mic decât al doilea, mamele aleg să-l păstreze pe cel din urmă. Deși există câteva teorii, cercetătorii din spatele acestui nou studiu bănuiesc că oul anterior este mai mic deoarece se formează în timp ce păsările încă migrează către insulele lor de reproducere de pe coasta de sud a Noii Zeelande. Al doilea este depus la aproximativ cinci zile după primul.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel