Băile reci, secretul tinereții lui Vladimir Putin la 72 de ani? Descoperirile uimitoare ale unui nou studiu

Băile reci au efecte uimitoare, potrivit unui nou studiu.
Dacă ai încercat vreodată să înoți în apă rece, știi deja șocul intens pe care îl simte corpul în momentul în care intri în apă. Un nou studiu realizat în Canada arată că efectele nu sunt doar de moment – ci ar putea aduce și beneficii semnificative la nivel celular.
Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa au analizat ce se întâmplă în corpul uman după expunerea repetată la apă rece. Au recrutat zece bărbați tineri și sănătoși, care au făcut zilnic băi reci, timp de o oră, în laborator. Pe durata unei săptămâni, le-au fost prelevate probe de sânge pentru a analiza reacțiile organismului la nivel celular, scrie Science Alert.
Ce i-a surprins pe cercetători
După doar șapte zile, voluntarii prezentau semne clare de îmbunătățire a unui proces numit autofagie – un mecanism natural prin care celulele își elimină deșeurile și se regenerează. Totodată, s-a observat o scădere a inflamației și a apoptozei (moarte celulară programată), care inițial crescuseră după primele expuneri la rece.
„Am fost uimiți de cât de repede s-a adaptat organismul. Expunerea la frig ar putea preveni apariția unor boli și chiar încetini procesul de îmbătrânire la nivel celular. Este ca o revizie generală pentru mecanismele microscopice ale corpului”, a declarat fiziologul Glen Kenny, de la Universitatea din Ottawa.
În primele zile, corpul a reacționat haotic la apa rece – menționată în studiu ca având o temperatură de 14°C – cu disfuncții în procesele de autofagie și o creștere a apoptozei. Dar pe parcursul săptămânii, reacțiile s-au stabilizat și au devenit mai benefice.
„Până la finalul perioadei de adaptare, am observat o îmbunătățire clară a toleranței celulare la frig. Acest lucru sugerează că adaptarea la frig ar putea ajuta organismul să facă față mai eficient condițiilor extreme de mediu”, a spus fiziologul Kelli King.
Procesul de autofagie, esențial în prevenirea bolilor și încetinirea efectelor îmbătrânirii
Totuși, studiul are limite importante. A fost realizat pe un eșantion foarte mic – doar zece participanți, toți bărbați tineri. Cercetătorii spun că este nevoie de studii suplimentare, pe grupuri mai mari și mai diverse, care să includă și femei, pentru a confirma aceste rezultate.
Deși expunerea la apă rece poate avea atât efecte pozitive, cât și negative, cercetătorii cred că această descoperire ar putea avea implicații importante pe termen lung. Procesul de autofagie este esențial în prevenirea bolilor și încetinirea efectelor îmbătrânirii.
„Rezultatele noastre arată că expunerea repetată la frig îmbunătățește semnificativ funcția autofagică, un mecanism celular esențial de protecție. Această îmbunătățire permite celulelor să gestioneze mai bine stresul și ar putea avea un impact important asupra sănătății și longevității”, a explicat Glen Kenny.
Cercetarea a fost publicată în revista Advanced Biology.
Secretul băilor reci, știut de Vladimir Putin?
În presa internațională au apărut de-a lungul timpului mai multe relatări despre obiceiul lui Vladimir Putin de a face băi în apă rece, în special în context religios sau ca parte a unui stil de viață disciplinat.
La cei 72 de ani, mulți remarcă faptul că liderul de la Kremlin pare să fi „înghețat” în timp – cu o apariție relativ tânără. Oare acesta să fie secretul?
Reamintim că imaginile cu Vladimir Putin intrând calm într-o copcă tăiată în gheață au făcut înconjurul lumii. De fiecare dată, oficialii Kremlinului au transmis că este vorba despre un gest de credință, dar și despre o metodă de întărire fizică și mentală. Totuși, în presa rusă s-a scris și despre faptul că președintele rus nu ar face asta doar în public, în context religios, ci și acasă, fiind un fan al dușurilor reci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News