Pastă de tomate cu 1% roșii. Mihai Ponea, director ANSVSA: Să plecăm de la citirea etichetei!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pastă de tomate cu 1% roșii. Mihai Ponea, director ANSVSA: Să plecăm de la citirea etichetei! / Foto: Pixabay
Pastă de tomate cu 1% roșii. Mihai Ponea, director ANSVSA: Să plecăm de la citirea etichetei! / Foto: Pixabay
Mihai Ponea, director ANSVSA, îi avertizează pe consumatori să citească atent etichetele atunci când cumpără conserve, dar și alte produse.

În primii ani după Revoluţie, fabricile de conserve au fost puse la pământ, iar bulionul şi pasta de tomate româneşti au fost înlocuite cu importuri, făcute dintr-un concentrat de zaharuri, diluat cu apă. Ca să mimeze că pasta de tomate ar conţine roşie naturală, unii comercianţi îi adaugă amidon şi gume, ca agenţi de îngroşare, transmite Realitatea Plus.

Așa se face că ajungem să mâncăm pastă de tomate care conține doar 1% roșii și 90% amidon. Putem nici să nu ne dăm seama dacă nu citim atent compoziția de pe etichetă, de cele mai multe ori scris mărunt. Mihai Ponea, director ANSVSA, îi avertizează pe consumatori și îi îndeamnă să citească etichetele atunci când cumpără un produs din magazin. Putem găsi și pastă de tomate cu 90% roșii dacă căutăm cu atenție pe rafturi.

Mihai Ponea, director ANSVSA: Să plecăm de la citirea etichetei!

„Nu mai sunt în România acele fabrici uriașe, dar, la nivel de 2021, avem peste 700 de unități care prelucrează conserve din legume și fructe. Este adevărat că fabricile sunt de dimensiuni mici și medii. Dacă discutăm de acele ciorbe sau mâncarea cu fasole și costiță, avem fabrici mari care exportă în Canada. Vom primi o delegație din SUA pentru exportul de conserve. Trebuie să plecăm de la citirea etichetei. Regulamentele UE permit să ai concentrat în conservă 1% roșii și 99% amidon, este legal, dar îl găsim pe etichetă. Trebuie să cumpărăm conserva pe care scrie 90% roșii.

Așa sunt regulamentele europene, în care nu scrie concret că este amidon sau alt adjuvant. Avem mii de produse retrase zilnic din piață, zilnic avem de la o tonă la sute de tone retrageri de pe piață pentru că produsele sunt neconforme. De exemplu, azi am retras de la comercializare legume și fructe cu încărcături de pesticide peste valorile normale”, a declarat șeful ANSVSA, Mihai Ponea.

Ministerul Agriculturii, despre pepenii de pe piață

Cititorii DC News au semnalat probleme cu pepenii pe care i-au cumpărat din piață. După ce s-a găsit o substanță toxică, oxid de etilenă, în înghețate, cititorii noștri au semnalat săptămâna trecută probleme și cu pepenii: unii au semințe albe și ar fi injectați cu o soluție care îi face să se coacă mai repede.

Un cititor DC News a declarat că a cumpărat câțiva pepeni din piață de la același producător. După ce l-a tăiat, a observat felul cum arată semințele. Mai mult, după ce a mâncat câteva felii, a început să îi fie sete, un fapt anormal dacă mănânci lubeniță.

Prin urmare, am solicitat oficial ANSVSA și MADR, pe data de 19 august 2021, un punct de vedere aplicat pe problema noastră - dacă se fac controale la pepenii din piețe și supermarketuri. Vezi AICI răspunsul oferit de Ministerul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel