Data actualizării:
Data publicării:

India refuză incriminarea uneia dintre cele mai odioase practici maritale. Câte abuzuri s-au săvârșit de-a lungul anilor — analiză BBC

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Guvernul indian a stârnit noi controverse prin respingerea petițiilor înaintate care solicită incriminarea violului marital, subliniind că o astfel de măsură ar fi "excesiv de dură" și ar putea "afecta stabilitatea instituției căsătoriei". În timp ce activiștii pentru drepturile femeilor și organizațiile internaționale cer insistent o reformă legislativă, guvernul susține că legislația actuală oferă "suficiente protecții" pentru femeile căsătorite, iar o schimbare ar trebui dezbătută la nivel parlamentar, notează BBC.

Alegeri prezidentiale 2024

Curtea Supremă analizează în prezent petițiile care solicită modificarea unei legi din perioada colonială britanică, care stipulează că un bărbat nu poate fi urmărit penal pentru viol în cadrul căsătoriei.

Această lege, veche de peste un secol, continuă să fie aplicată în India, în ciuda criticilor venite atât din partea activiștilor pentru drepturile femeilor, cât și a organizațiilor internaționale.

Potrivit unui sondaj guvernamental recent, violența sexuală în cadrul căsătoriilor este un fenomen larg răspândit în India: una din 25 de femei a fost victima unor abuzuri sexuale comise de propriul soț.

Cu toate acestea, India rămâne una dintre cele aproximativ 30 de țări în care violul marital nu este incriminat, în contrast cu peste 100 de state, inclusiv Marea Britanie, care a adoptat o astfel de măsură în 1991.

Ministerul de Interne al Indiei a transmis instanței că, deși „un bărbat nu are dreptul fundamental” de a întreține relații sexuale forțate cu soția sa, legislația actuală oferă "suficiente mecanisme" pentru protejarea femeilor căsătorite împotriva violenței sexuale.

Un bărbat nu poate fi acuzat de viol decât în anumite circumstanțe speciale

De-a lungul ultimilor ani, mai multe petiții au fost depuse pentru a cere eliminarea Secțiunii 375 din Codul penal indian, în vigoare din 1860. Secțiunea conține anumite „excepții”, una dintre ele fiind că un bărbat nu poate fi acuzat de viol dacă întreține relații sexuale cu soția sa, cu condiția ca aceasta să nu fie minoră.

Militanții pentru drepturile femeilor consideră că această prevedere este anacronică și inacceptabilă în vremurile moderne, susținând că violul este viol, indiferent de circumstanțe sau de cine îl comite. De asemenea, organizații internaționale precum ONU, Human Rights Watch și Amnesty International și-au exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul Indiei de a incrimina violul marital.

Totuși, guvernul indian, anumite grupuri religioase și activiști pentru drepturile bărbaților s-au opus vehement oricăror schimbări legislative. Ei argumentează că, odată cu căsătoria, consimțământul pentru relații sexuale este „implicit” și nu poate fi retras ulterior de către soție. În plus, ei consideră că includerea violului marital în legislația anti-viol ar submina însăși instituția căsătoriei.

Până în prezent, instanțele din India au emis decizii contradictorii în astfel de cazuri, uneori permițând soților să fie judecați pentru viol, alteori respingând cererile.

Dosarul a ajuns la Curtea Supremă după ce, în 2022, Înalta Curte din Delhi a dat un verdict contradictoriu. Audierile la Curtea Supremă au început în august, iar răspunsul guvernului, conținut într-un document de 49 de pagini depus joi, nu a fost o surpriză într-o țară unde tradițiile patriarhale sunt adânc înrădăcinate, iar căsătoria este considerată o chestiune sacramentală.

Guvernul a argumentat că relația de căsătorie este una de „o altă natură” și că există un „întreg ecosistem” de legi, drepturi și obligații specifice acestei instituții. În plus, incriminarea violului marital ar putea „afecta grav relația conjugală și ar putea duce la perturbări serioase ale instituției căsătoriei”, mai spune instituția.

Documentul guvernamental menționează, de asemenea, că în cadrul unei căsnicii există „o așteptare continuă de a avea acces sexual rezonabil la partener”, subliniind că, deși acest lucru nu oferă dreptul unui soț de a-și constrânge soția să întrețină relații sexuale, includerea violului marital în legile anti-viol ar fi „disproporționată” și „excesiv de dură”, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel