O rachetă chineză capabilă să distrugă portavioane ar putea schimba echilibrul militar în Pacific
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
portavion
portavion
Analiştii militari americani avertizează că balanţa de putere armată în Pacific s-ar putea înclina în favoarea Chinei, care dezvoltă o rachetă capabilă să distrugă portavioane şi care poate fi lansată destul de precis pentru a lovi ţinte aflate în mişcare chiar şi de la o distanţă de peste 1.500 de kilometri.

Potrivit analiştilor americani, citaţi de Huffington Post, noua armă, numită Dong Feng 21D, ar putea fi testată până la sfârşitul acestui an, însă comentatorii se întreabă cât de repede va putea perfecţiona China acurateţea rachetei, pentru a putea fi capabilă să lovească portavioane aflate în mişcare.

Arma, care a fost expusă anul trecut, într-o versiune inferioară, în cadrul unei parade militare la Beijing, ar putea revoluţiona rolul Chinei în balanţa de putere din Pacific, slăbind serios capacitatea Washington-ului în a interveni în orice potenţial de conflict între Taiwan şi Coreea de Nord. De asemenea, Dong Feng 21D ar putea ţine navele americane în afara apelor internaţionale pe o rază de 18.000 de kilometri (11.200 de mile) de coasta hineză. În timp ce o bombă nucleară ar putea disruge, teoretic, un portavion, riscul de aduce conflicul la dimensiuni atomice este prea mare. O rachetă convenţională, însă, precum Dong Feng 21D poate lovi cu precizie ţinte bine apărate, aflate în mişcare.

Ministerul chinez al Apărării nu a făcut nici un comentariu pe această temă.

„Noile capabilităţi militare anti-navale chineze şi în special Dong Feng 21D reprezintă primele dispozitive apărute după Războiul Rece care sunt capabile să oprească planurile americane militare şi care sunt construite special pentru acest lucru“, a declarat Patrick Cronin, un oficial american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel