Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Kiev. ”Șansa de a crea pace”, cel mai important subiect al discuțiilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol mai multe despre vizita premierului Ungariei, Viktor Orban, în Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orban a sosit marți la Kiev pentru a discuta cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre problemele actuale ale relațiilor ungaro-ucrainene, a declarat șeful de presă al lui Orban, Bertalan Havasi.

Vizita lui Orban, un critic declarat al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, are loc la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Cel mai important subiect al discuțiilor este șansa de a crea pace”, a declarat șeful de presă al lui Orban pentru Reuters într-un răspuns trimis prin e-mail, adăugând că cei doi lideri vor discuta și despre relațiile bilaterale dintre Ungaria și Ucraina.

Opoziția lui Orban

Orban, cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în rândul liderilor UE, s-a opus frecvent inițiativelor UE de a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii Moscovei de la invazia din februarie 2022.

Anul trecut, Orban i-a spus lui Putin că Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Rusiei. La începutul anului 2024, liderii UE au avut nevoie de câteva săptămâni pentru a trece peste veto-ul premierului ungar și a acorda Ucrainei un nou ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro.

Săptămâna trecută, UE a deschis negocierile de aderare cu Ucraina, dând țării un impuls politic în mijlocul războiului împotriva Rusiei, deși mai are de parcurs un drum lung și dificil înainte de a putea adera la bloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel