"Miracolul japonez". Cum și-a revenit Japonia după Al Doilea Război Mondial. Ovidiu Dranga: Efortul a generat prosperitate şi încredere
Excelența Sa Ovidiu Dranga, fost ambasador al României în Japonia, a vorbit despre modul în care Japonia a reușit să-și reclădească economia după Al Doilea Război Mondial.
Ovidiu Dragna a explicat cum a fost posibilă revenirea economică a Japoniei și ce a ajutat statul nipon să ajungă din nou în prim-planul economiei mondiale.
"Japonia şi-a revenit pentru că a pus în centrul efortului de reconstrucţie un parteneriat real între stat şi mediul privat, între stat şi marile companii, efort care a generat prosperitate şi încredere între principalii parteneri sociali. Fără această încredere, nu s-ar fi putut construi economia japoneză pe baze solide aşa cum o ştim de decenii.
În anii '70, se vorbea despre "miracolul japonez" - este o realitate la care s-au raportat toţi ceilalţi membri ai comunităţii occidentale, pentru că acolo au găsit surse de inspiraţie pentru modele de business care funcţionează şi astăzi.
Elementul fundamental al revenirii Japoniei în economia mondială
Sigur, discuţia despre revenirea Japoniei este mult mai complicată. Putem să facem trimitere la modul în care Japonia şi-a structurat relaţia cu SUA, după război - element fundamental al revenirii Japoniei în prim-planul economiei mondiale", a spus fostul ambasador al României în Japonia, Ovidiu Dragna.
Japonia este a doua putere economică în Asia-Pacific şi a treia la nivel mondial. Este un important partener strategic, politic şi economic al UE, partener al NATO şi un donator major de asistenţă oficială pentru dezvoltare (ODA), potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Este unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale, fundamentate pe valorile comune şi pe convergenţa poziţiilor faţă de problemele internaţionale.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News