Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. Ce nu au voie să facă femeile
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 02 Martie 2019, 08:56
WhatsApp
Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 2 martie Moșii de iarnă, unde în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. 

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. În fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, românii ortodocși îi pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si „Mosii de iarna" sau „Sambata mortilor". In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare.

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. Sufletele trecute in nefiinta vin astazi sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar si lumanari aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. Cei batrani isi aduc aminte ca Mosilor de iarna li se mai spunea si Mosii de piftii si sambata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. Daca acestea nu erau mancate in totalitate in aceeasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile si-ar fi facut aparitia in timpul verii.

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.

Lăsatul Secului

Moșii de iarnă 2019. Sâmbăta Morților 2 martie. După sâmbăta când sunt pomeniți Moșii de Iarnă, urmează Duminica Lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți). De fapt, în Ortodoxie, singurul post care are două Lasatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?