Data actualizării:
Data publicării:

Ion Iliescu: Syriza este o întoarcere la matca social-democrației

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a reproșat, duminică, liderilor partidului prezenți la Congresul PSD, ca s-au rupt de intelectuali. De asemenea, prin discursul său, a lansat atacuri pe toate fronturile, inclusiv la adresa lui Victor Ponta.

Ion Iliescu a adăugat că ar fi fost mai bine pentru partid dacă pentru funcția de președinte ar fi fost "o reală competiție" și dacă se confruntau mai multe oferte. El a mai criticat conducerea PSD pentru comunicarea slabă despre ajutoarele sociale interpretate drept pomeni electorale.

De asemenea, Ion Iliescu i-a certat pe cei din conducerea PSD pentru modul în care au organizat alegerea lui Liviu Dragnea.

Iată cele mai importante declarații ale lui Ion Iliescu:

- Ceea ce atât de mulți numesc partide radicale sau poziții radicale, cu referire la unele formațiuni precum Syriza, în Grecia sau Podemos, în Spania, sau lideri precum Corbyn nu reprezintă decât o reîntoarcere la matca social-democrației.

- PSD a suferit și si de pe urma acestei iluzii, a celei de-a treia căi. Unii vor să repete acest model, oferit de Marea Britanie, sigur, țara care a lansat revoluția industrială, clasa muncitorea și așa mai departe, dar noi trebuie să trăim cu picioarele pe realitatea în care trăim și să ținem și să consolidăm acel partid, care s-a născut din istoria noastră.

- Cei care au pus capăt acestor iluzii, a celei de-a treia căi, au fost tinerii. Ei au avut, printre altele, și cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice. Ceea ce cer, acum, tinerii: accesul la servicii de sănătate, la locuri de muncă sunt cerințe firești. Toate acestea au fost prezente în programele social-democrate de până în anii '80. De ce s-a renunțat la ele - pentru a fi acceptați de către dreapta. O concesie pe care stânga a făcut-o, într-un momen al istoriei.

- De ce a făcut stânga concesii? Tentativa de a substitui soluțiile cu măsuri punitive. 

(...)

- Până și rezultatul alegerilor poate fi invalidat de mecanisme care nu fac parte din jocul democrat.

- La reconstrucția PSD-ului, încrederea factorului politic este o prioritate. Acest lucru este greu de făcut când partidele însele nu sunt organizate democratic.

- Era mai bine dacă exista o reală competiție cu mai multe probleme și cu mai mulți candidați.

- Să contestăm ideea că orice formă de protecție socială este o pomană. Este o realitatea că salariile românilor sunt cele mai mici din UE și polarizarea socială este excesivă. Am uitat de procesul reviziurii la impozitarea progresivă.

- Decalajele față de vestul Europei s-au accentuat. 

- O critică directă pentru liderii noştri de partid. Au o slabă legătură cu intelectualii ţării, nu sunt prezenţi în mijlocul lor, în acţiuni specifice, aş vrea să reamintesc festivalul Enescu unde liderii PSD-ului nu au fost prezenţi, o singură dată a apărut Ponta câteva minute într-un concert.

- E un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţă intelectuală, la viaţă culturală şi asta e un prost semnal. Un partid nu poate să fie o forţă dacă nu are lângă el intelectualii ţării.

- Există o îngustare a bazei de recrutare a membrilor PSD. Se amplifică fenomenul politicienii de cumetrie.

- Societatea s-a schimbat și are structuri noi. Pe cine mai reprezintă PSD-ul? Este o idee greșită că publicul PSD este o iluzorie clasă de mijloc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel