Data actualizării:
Data publicării:

Coaja de banană poate fi folosită ca ingredient. Află cum!

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @poringdown
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @poringdown
De fiecare dată când decojești o banană și arunci coaja, renunți la o gustare delicioasă și nutritivă.

Potrivit unui studiu recent, dacă cojile de banană sunt opărite, uscate și transformate în făină, ele pot fi folosite în produse de panificație care sunt la fel de gustoase, dacă nu chiar mai bune decât cele pe bază de grâu.

Probabil nu te-ai gândit niciodată să gătești folosind coaja de banană. Însă, nu doar că este perfect sigur, ci oamenii de știință au demonstrat că este și benefic pentru sănătate.

Când produsele experimentului au fost testate pentru gust, consumatorii au raportat că erau la fel de mulțumiți de arome, comparativ cu biscuiții cu zahăr fără coajă de banană.

Ba chiar primești și o doză generoasă de minerale și nutrienți care luptă împotriva cancerului. Îmbogățiți cu coji de banană, de exemplu, biscuiții cu zahăr realizați în cadrul studiului conțineau mult mai multe fibre, magneziu, potasiu și compuși antioxidanți.

Partea negativă este că adăugarea unei cantități prea mari de făină de coajă de banană a dus la schimbarea culorii biscuiților care au devenit maronii și tari, probabil din cauza surplusului de fibre. Totuși, atunci când loturile au fost realizate cu făină ce conținea 7,5% coajă de banană, textura biscuiților a atins un echilibru mult mai plăcut.

Ca bonus, produsele s-au păstrat bine pe raft timp de trei luni, la temperatura camerei.

Deși studiul a analizat doar efectele adăugării cojilor de banană în biscuiți copți, rezultatele sugerează că folosirea făinii de coajă de banană în pâine, prăjituri și paste ar putea fi, de asemenea, o idee de luat în considerare.

Recent, de exemplu, un studiu despre prăjituri cu coajă de banană a descoperit că coaja galbenă a fructului oferă produsului copt o culoare alimentară naturală, precum și o sursă de nutrienți.

Între timp, un studiu din 2016 a constatat că înlocuirea a până la 10% din făina de grâu cu făină din coajă de banană poate îmbogăți pâinea coaptă cu un conținut mai mare de proteine, carbohidrați și grăsimi.

2. Sursa foto... (bunch-bananas-_16256800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @amixstudio

Opțiune sănătoasă ce reduce risipa alimentară

Consumul cojii acestui fruct nu este doar o opțiune sănătoasă, ci poate ajuta și la reducerea risipei alimentare. Aproximativ 40% din greutatea unei banane este dată de coajă, iar de cele mai multe ori, această coajă plină de nutrienți este pur și simplu aruncată.

Desigur, cojile de banană sunt destul de inutile când sunt crude. Dar, dacă sunt pregătite corespunzător, pot avea un gust chiar surprinzător de bun. În plus, ele pot chiar prelungi durata de valabilitate a unor produse, deoarece cojile au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Același lucru este valabil și pentru alte coji de fructe, cum ar fi coaja de mango, care s-a dovedit, de asemenea, că sporește proprietățile antioxidante ale unei prăjituri și îi îmbunătățește aroma.

Așadar, data viitoare când decojești o banană pentru fructul din interior, ia în considerare să păstrezi coaja. Stomacul tău îți va mulțumi mai târziu.

Studiul a fost publicat în ACS Food Science & Technology, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel