Data actualizării:
Data publicării:

Klaus Iohannis ar fi luat o decizie fermă din SUA, după ce PSD l-a lăsat fără scaun de senator: Scoate PNL de la guvernare? - SURSE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Legea ”Iohannis - senator” cutremură din temelii coaliția de guvernare. 

Să fie propunerea de lege numită ”Iohannis - senator” picătura care a umplut paharul coaliției PSD - PNL? 

PNL a venit cu propunerea ca președintele țării să poată candida la alegerile parlamentare, deși în funcție la Palatul Cotroceni. Liberalii spun că a existat o discuție prealabilă cu PSD, dar Marcel Ciolacu, premier și președinte PSD, afirmă că nici vorbă de așa ceva. 

Pe de altă parte, liderul senatorilor liberali spune că nu vorbim despre o lege cu dedicație, ci este o lege necesară pentru a lămuri o situație în care s-ar afla și următorii președinți ai țării... peste 20 de ani sau peste 40 de ani când se vor afla în situația de astăzi. 

În plin scandal în coaliția de guvernare, generat chiar de persoana sa și funcția pe care ar urma să o ocupe după ce pleacă de la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis s-a urcat în avionul de lux privat, deja cunoscut, și a decolat din Constanța spre New York. În același timp, a mai pierdut definitiv o casă, pentru care ar avea de restituit 260.000 de euro, dar a fost salvat, la limită, de șeful ANAF Sibiu, care a făcut o acțiune în instanță prin care nu este nevoit să restituie, cel puțin momentan, acești bani. 

Între timp, din SUA, președintele se pare că a luat o decizie, conform unor surse DCNews: să scoată PNL-ul de la guvernare. Decizia finală se va lua când revine în țară, probabil astăzi. Prin această mutare, PNL ar urma să pară partenerul trădat de prietenul de coaliție și ar lăsa în derivă PSD-ul. Mișcarea politică ar fi de natură să crească PNL în intenție de vot. Probabil și legea ”Iohannis - senator” să fi avut același scop electoral, de locomotivă. Deși liberalii au tot spus că nu e cu dedicație, din tabăra PSD, social-democrați jubilau că vor candida la București, împotriva președintelui țării. 

Întrebat despre legea ”Iohannis - senator”, din New York, președintele declara: ”Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege și nu doresc, eu nu doresc să existe”. 

Despre o altă soluție juridică, președintele a spus că ”toate acestea le vom discuta acasă”. 

Ulterior, întrebat cum vor guverna PNL și PSD împreună până la alegeri, președintele răspundea că va interveni cu o ”soluție complexă”: ”Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campanie și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel