Iaşi: Anchetă la cea mai mare maternitate din Moldova, după ce doi nou-născuţi au murit
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Autorităţile ieşene au demarat o anchetă după ce în ultima vreme patru nou-născuţi au fost infectaţi cu Klebsiella la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, iar doi dintre copii au murit. 

'Spitalul ne-a sesizat pentru că au fost patru copii infestaţi cu Klebsiella, din care doi au decedat. (...) A fost o infecţie asociată asistenţei medicale. E clară treaba acolo. E Klebsiella. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunţaţi de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supra-aglomerării, pentru că sunt primiţi copii prematuri din toată regiunea', a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Potrivit şefului DSP, secţia de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, însă de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe. 'Deserveşte întreaga zonă a Moldovei şi secţia este în permanenţă supra aglomerată.

În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistaţi 318 nou născuţi. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe ţară', a spus şeful DSP. Şeful DSP a spus că a făcut şi o plângere la poliţie. Conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, spitalele sunt obligate să ne sesizeze şi să raporteze astfel de cazuri.

'Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat şi noi probe de sanitaţie, de sterilităţi, de ape sterile, medici şi echipament personal. Aşteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare', a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie.

La rândul său, consilierul judeţean PMP Marian Uscatu i-a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia de la Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie Cuza Vodă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel