Pentru a-și asigura poziția geopolitică, Germania are nevoie de o redresare economică, susține ministrul german de Finanțe
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce declarații a făcut ministrul german de Finanțe, Christian Lindner.

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de Finanțe și șeful Partidului Liber Democrat (FDP), Christian Lindner.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă dintre marii colegi din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său ”World Economic Outlook”, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Sub estimările pentru zona euro

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit o codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o scădere anul trecut, relatează Reuters.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner în Berlin la conferința partidului său, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este să exercite putere asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a spus el. Dar, pentru a avea mijloacele necesare împotriva acestuia, este nevoie de creștere economică, a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel