Hidromel, licoarea zeilor, preparată în România de un maramureșean
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Licoarea despre care legendele spun că era secretul nemuririi zeilor greci a ajuns după mii de ani marcă înregistrată de Maramureş.

Potrivit Digi 24, maramureșeanul Eugen Libotan a reușit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a fabricării ambroziei, nectarul din miere şi polen, despre care legendele spun că era licoarea zeilor. 

În adolescență, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie", și s-a întrebat din ce era făcut „vinul" pe care îl beau cavalerii polonezi.

Aşa a început Eugen Libotan să caute reţeta ce părea pierdută în timp, pe care a găsit-o într-un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, lansat într-o ediţie limitată, după care a început să fabrice hidromel, produs care datează de 4000-6000 de ani. 

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.

"Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert" a declarat Eugen Libotan.

Maramureșeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel