Xi vine în Europa: Discuții cruciale cu Macron. Liderul de la Beijing pleacă apoi în Ungaria și Serbia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele chinez Xi Jinping sosește duminică în Franța pentru o vizită rară, așteptându-se ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să abordeze subiecte sensibile precum dezechilibrele comerciale și influența Chinei asupra situației din Ucraina.

Președintele Chinei, Xi Jinping, urmează să viziteze Europa săptămâna viitoare, pentru prima dată în cinci ani, într-un turneu care va cuprinde  Franța, Ungaria și Serbia.

Vizita vine deoarece China face eforturi pentru a evita un război comercial cu UE, în timp ce atitudinile față de Beijing în bloc se întăresc după multiple scandaluri de spionaj și sprijinul continuu al Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Potrivit Reuters, acest obiectiv poate fi dificil de realizat în timpul vizitei de două zile a lui Xi Jinping la Paris, având în vedere tensiunile crescânde dintre Uniunea Europeană și China în materie de comerț.

Franța sprijină o anchetă a UE privind exporturile de vehicule electrice chinezești, iar Beijingul a răspuns cu o investigație privind importurile de coniac francez, într-o mișcare văzută ca „răspuns echivalent” la acțiunile UE.

Un consilier de la Palatul Elysee a declarat: „Trebuie să continuăm să exercităm presiuni asupra autorităților chineze pentru a primi garanții privind problemele comerciale”.

Programul lui Xi Jinping include întâlniri cu Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, duminică după-amiază. Diviziunile dintre cele 27 de state membre UE subminează capacitatea acestora de a influența China.

Franța încearcă să abordeze deschiderea pieței chineze pentru exporturile agricole și preocupările legate de drepturile de proprietate intelectuală.

De asemenea, Franța a încercat să îi determine pe chinezi să influențeze Rusia în privința conflictului din Ucraina, cu rezultate limitate până acum.

Macron va duce pe Xi în Pirinei, o mișcare considerată un ecou al vizitei lui Macron în China anul trecut.

Xi va părăsi Franța marți după-amiază pentru a continua turneul european în Serbia și Ungaria, țări în relații bune cu Rusia.

Această vizită aduce subiecte de discuție delicate în contextul tensiunilor geopolitice actuale și a disputelor comerciale în creștere între China și UE, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel