Gheorghe Piperea, veste proastă după o discuție la Cotroceni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Avocatul Gheorghe Piperea a fost în audiență la Cotroceni pentru a prezenta argumentele favorabile promulgării Legii dării în plată.

Gheorghe Piperea, într-o postare pe Facebook, a povestit ce a discutat la Cotroceni, subliniind faptul că Legea dării în plată nu a ajuns încă la Administrația Prezidențială.

"Am fost la Cotroceni. A fost o discutie de peste o ora si jumatate. Desi am putut sa arat toate argumentele necesare promulgarii, sunt sceptic. Legea darii in plata nu a ajuns inca la Administratia Prezidentiala. Cu toate acestea, deja era intiparita in discursul consilierilor obsesia bancherilor ca legea e pentru bogati. O fi bogat un om care are o datorie de peste 150 de mii de euro (si aceasta o obsesie a criticilor legii)? Dar unul care are o datorie de 300 de mii de euro? Este o retea de tv prin cablu o companie bogata daca are o datorie de 1,2 mld euro la banci? Repet, o datorie, nu o avere de 1,2 mld euro. Acel om are o datorie de 150-300 mii euro si nu o avere de 150-300 de mii de euro. Acel om, oricind, poate intra in faliment in urmatorii 25 de ani, devenind un caz social.

[citeste si]

Acea companie poate oricind sa intre in faliment (pentru ca, spre exemplu, concurentii pot inventa modalitati mai suple si mai ieftine de transmisie a semnalului tv) si, deci, nu va mai fi bogata.
A fost evidentiat si un dubiu al consilierilor cu privire la numarul real al beneficiarilor legii, inclusiv cu privire la creditele cesionate in strainatate si la testructurari. M-am angajat sa pun pe hirtie un calcul, bazat pe date oficiale. Asta e o veste buna - e evident ca cifrele furnizate de bancheri nu sunt deloc clare pentru consilieri", a spus avocatul.

"Cred ca mai e important sa stiti:

(i) am aratat ca legea e menita a echilibra o relatie contractuala in care partea slaba - consumatorul - este captiva; legea este un instrument de negociere;
(ii) am aratat ca statisticile BNR privitoare la restantele la creditele cu ipoteca sunt irelevante, intrucit marea masa a acestor credite sunt inregistrate la "buni platnici" fie pentru ca debitorii se sufoca platind rate mai mari decit veniturile, fie pentru ca bancile, profitind de non combat-ul BNR, opereaza restructurari de fatada, pentru a evita provizionarea si pentru a raporta mincinos indici buni de solvabilitate; legea ii priveste indeosebi pe acesti debitori captivi, care nu isi vor parasi casele, ci vor negocia cu bancile pe baze egale; desigur ca ii priveste si pe debitorii in executare sau deja executati;
(iii) legea e pentru consumatori si nu pentru dezvoltatori imobiliari; acestia au la dispozitie legea falimentului pentru a se descarca de datorii;
(iv) legea nu are niciun viciu de neconstitutionalitate;
(v) bancherii sunt toti de acord cu legea, "dar nu in forma asta"; ma intreb de ce le-o fi luat 7 ani sa recunoasca necesitatea legii", a adăugat Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii Legii dării în plată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel