Germania: Liderii AfD cer să fie incluși în negocierile coaliției de stat după succesul de la alegeri
AfD, partidul german de extremă dreapta, insistă că alegătorii vor această formațiune să participe la guvernare după rezultatele din Turingia și Saxonia.
Liderii partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (Alternativa pentru Germania - AfD) au cerut ca partidul lor să fie inclus în negocierile de coaliție în două state în care a câștigat aproape o treime din voturi în alegerile de duminică, rezultate care au încurcat peisajul politic cu un an înainte de alegerile generale.
Deși cutremurul politic de la alegerile din estul Germaniei a fost prevăzut de mult timp, partidele centriste de guvernământ s-au dovedit incapabile să oprească ascensiunea AfD, care s-a clasat pe primul loc în Turingia cu aproape 33% din voturi și pe locul doi în Saxonia cu aproape 31%.
Cele trei partide din guvernul nepopular al cancelarului Olaf Scholz au obținut fiecare puncte procentuale de o singură cifră, marcând astfel o mustrare usturătoare din partea alegătorilor. Astfel, o altă putere principală a UE, împreună cu Franța, este pedepsită politic și blocată.
"Este o zi neagră pentru Germania. Este o zi neagră pentru Europa"
Valérie Hayer, un politician francez care conduce grupul liberal Renew Europe din Parlamentul European, a numit rezultatele statului "fără precedent" și a declarat pe X că "este o zi neagră pentru Germania. Este o zi neagră pentru Europa".
Wolfgang Kubicki, un șef adjunct al partidului liberal liber democrat din Germania și unul dintre cei mai înverșunați critici interni ai guvernului german, a declarat că Berlinul este de vină pentru înfrângere. "Oamenii au impresia că această coaliție dăunează țării", a spus el. "Și cu siguranță dăunează Partidului Liber Democrat", a completat acesta.
Filialele AfD din Saxonia și Turingia au fost desemnate ca "extremiste de dreapta" de către forțele de securitate. Rezultatul de duminică din Turingia a marcat pentru prima dată, din perioada nazistă până acum, când un partid de extremă dreapta a obținut primul loc în alegerile statale, ridicând întrebări cu privire la cât timp partidele democratice pot ține AfD departe de putere refuzând orice cooperare.
Scholz a numit rezultatele "amare" și "îngrijorătoare". El a spus: "Țara noastră nu poate și nu trebuie să se obișnuiască cu asta. AfD dăunează Germaniei. Slăbește economia, divizează societatea și distruge reputația țării noastre".
Celălalt mare câștigător al serii a fost noul partid populist de stânga-conservator, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), numit după fondatorul său, care s-a despărțit de partidul de extremă stânga anul trecut.
BSW, care cere taxe mai mari pentru cei cu venituri consistente, reduceri ale imigrației și încetarea asistenței militare pentru Ucraina, a obținut aproape 16% în Turingia și 12% în Saxonia.
Rezultatele alegerilor au subliniat diferențele culturale dintre est și vest la 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, mulți alegători din fosta regiune comunistă fiind foarte receptivi la apelurile anti-occidentale și pro-rusești.
Björn Höcke, care a folosit în mod repetat retorica nazistă la mitingurile sale și a pus sub semnul întrebării ispășirea Germaniei pentru Holocaust: "Dacă vrei stabilitate în Turingia, trebuie să integrezi AfD"
Având în vedere rezultatele fragmentate, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care a depășit partidele rămase, va trebui probabil să formeze coaliții ideologic improbabile, de la dreapta la stânga, în ambele state pentru a guverna.
Dacă astfel de guverne se pot dovedi stabile și capabile să răspundă principalelor preocupări ale electoratului evident nemulțumit va fi o întrebare supărătoare, pe măsură ce începe campania pentru votul național din septembrie 2025.
În Saxonia, doar o alianță a CDU, care a guvernat statul de la reunificarea din 1990, cu BSW și social-democrații lui Scholz ar avea o majoritate de guvernământ dacă extrema dreaptă ar fi exclusă.
"Nu va fi ușor", a declarat premierul statului, Michael Kretschmer, de la CDU, despre viitoarele discuții ale coaliției. "Dar cu multe discuții și voința de a face ceva pentru acest stat, putem reuși să construim un guvern stabil cu acest rezultat electoral în Saxonia", a adăugat Kretschmer.
În Turingia, un guvern minoritar al acelorași partide – CDU, BSW și social-democrați – pare cel mai probabil, provocând proteste din partea extremei drepte. "Alegătorul vrea ca AfD să participe la guvernare", a insistat co-liderul AfD, Alice Weidel.
Principalul candidat al AfD în Turingia, Björn Höcke, care a folosit în mod repetat retorica nazistă la mitingurile sale și a pus sub semnul întrebării ispășirea Germaniei pentru Holocaust, a strigat și el. "Dacă vrei stabilitate în Turingia, trebuie să integrezi AfD", a spus el. "Orice constelație în care AfD nu este inclusă nu va face niciun bine acestei stări", a completat acesta.
Între timp, analiștii au spus că BSW pare acum pregătit să depășească obstacolul de 5% la alegerile naționale de anul viitor, ceea ce ar putea face și mai dificilă formarea unei coaliții de guvernare pentru partidele tradiționale, CDU și SPD.
Liderul CDU, Friedrich Merz, a ieșit împins de sondajele de stat. El a încercat să devină contracandidatul conservatorilor lui Scholz în alegerile generale.
Merz și-a mutat constant partidul spre dreapta în perioada de când Angela Merkel, o creștin-democrată moderată, a părăsit funcția în 2021. El a profitat de o înjunghiere în masă în orașul Solingen luna trecută, făcute de către un solicitant de azil sirian care urmează să fie deportat, pentru a cere o linie mai dură față de imigrație.
Marți, el se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului federal și ai celor 16 state regionale ale Germaniei pentru un "summit privind imigrația". Săptămâna trecută, coaliția lui Scholz a anunțat planuri de a înăspri legile și beneficiile pentru solicitanții de azil, precum și mai multe deportări în urma atacului de la Solingen, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News