Portugalia are soluții pentru criza locuințelor. Costul este impresionant
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Cum va rezolva Portugalia criza locuințelor pentru familiile nevoiașe.

Criza locuințelor este prezentă în tot mai multe țări din lume, autoritățile încercând să rezolve această problemă prin diferite măsuri. În acest sens, guvernul portughez a lansat vineri un nou pachet de cheltuieli, în valoare de două miliarde de euro, pentru a construi aproximativ 33.000 de locuințe pană în 2030, destinate familiilor nevoiașe care se confruntă cu prețuri inaccesibile la locuințe și chirii, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Ministrul portughez al Infrastructurii, Miguel Pinto Luz, a precizat că 10.000 dintre noile locuințe vor fi cu finanțare nerambursabilă în proporție de 100% iar restul de 23.000 de locuințe vor beneficia de granturi publice echivalente cu 60% din costul fiecărei locuințe.

Astfel, noul pachet, care va fi finanțat în întregime de la bugetul de stat, se va adăuga celor peste două miliarde de euro care sunt utilizate deja pentru a construi 26.000 de locuințe până în 2026.

Citește și: Barcelona, măsuri noi pentru turiști: Destul! Să punem limite turismului

”Până în 2030 vor fi aproximativ 59.000 de locuințe. Este cea mai mare investiție publică în locuințe din ultimele decenii pentru a garanta o locuință decentă celor care au cea mai mare nevoie de ea”, a spus Miguel Pinto Luz.

La rândul său, premierul Luis Montenegro a precizat că Guvernul său minoritar de centru-dreapta este ferm decis să rezolve criza spațiilor de locuit, alături de inițiativele private și cele de tip cooperativ, adăugând că noul pachet ”nu va pune în pericol echilibrul bugetar”.

Criza locuințelor din Portugalia are la bază un deficit cronic de locuințe accesibile, agravat de sosirea străinilor înstăriți atrași de obținerea dreptului de rezidență odată cu investiția într-o proprietate, la care se adaugă facilitățile fiscale oferite de statul portughez. Un boom al turismului a dus la o explozie a încheierilor de locuințe pe termen scurt, ceea ce a pus și mai mult presiune pe piața imobiliară din Portugalia.

Cele mai grave probleme există în marile orașe, inclusiv în capitala Lisabona, unde chiriile au crescut cu 94% după 2015 și prețul locuințelor a urcat cu 186%, potrivit datelor furnizate de revista Confidencial Imobiliario.

Portugalia nu este singura țară europeană care se confruntă cu o criză a locuințelor. Autoritățile din Grecia au anunțat vineri că vor oferi scutiri de taxe timp de trei ani acelor proprietari de locuințe care își convertesc contractele de închiriere pe termen scurt în contract pe termen lung, în ideea de a contracara închirierea de locuințe în scop turistic și a răspunde de lipsa spațiilor de locuit. Boom-ul închirierilor de locuințe pe termen scurt a forțat edilii din unele dintre cele mai importante destinații turistice din Europa, precum Insulele Canare din Spania, Berlin și Florența, să introducă restricții cu privire la astfel de închirieri pe termen scurt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel