Românii ”furați” de Belgia, Germania, Franța cu salarii, din start, de 7000 - 8000 de euro: Noi plătim, ei pleacă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Salariu, euro/ pexels
Salariu, euro/ pexels
A ajuns România ”fabrică de creiere” pentru Vest? 

Senatorul Mihai Dohotar a participat la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a atenționat că deficitul de forţă de muncă al României, estimat anul trecut la 145.000 de persoane, ar putea să depășească 224.000 până în 2026. ”Antreprenorii din diaspora sunt din ce în ce mai interesați de a investi în România. Dar asta nu înseamnă că se vor repatria neapărat fizic. Cei care și-au făcut un business de succes în țara în care locuiesc au la îndemână, în ziua de azi, instrumente prin care pot să conducă o afacere și de la distanță, fără să fie, neapărat, nevoie să fie prezenți fizic. Poate că și către această categorie ar trebui să ne orientăm atenția. 

Părerea mea este că, totuși, nevoia cea mai mare la acest moment este această forță de muncă calificată. Cei mai mulți dintre ei s-au calificat în țările în care au plecat, la locul de muncă. Este și aici o problemă – majoritatea nu au, poate doar un contract de muncă care să ateste faptul că a lucrat, de exemplu, ca instalator sau zidar sau fierar betonist. Ei n-au plecat cu o calificare nici din România, n-au făcut nici acolo cursuri, sau prea puțini dintre ei au făcut cursuri sau calificări, decât simplul fapt că au lucrat mulți ani în meseria respectivă îi califică să poată face acea meserie”, a spus Mihai Dohotar.

În România, ei nu au cum să-și demonstreze calificarea. 

Pe de altă parte, Mihai Dohotar a dezvăluit că o categorie profesională câștigă până la 8000 de euro în țări precum Belgia, Germania, Franța. Atunci, ei se pregătesc în România, dar sunt furați de Vest pe salarii din start impresionante. 

”E un subiect controversat” a spune senatorul... Vezi mai mult pe DCNEWSTV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel