Finale la proba regină a canotajului. Rezultatele sportivilor români: Aur la opt plus unu feminin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Astăzi au loc finalele la proba de opt plus unu a canotajului, feminin și masculin, de la Jocurile Olimpice de la Paris.

Polo pe apă: România, o nouă înfrângere în Grupa A

Echipa masculină de polo pe apă a României a fost învinsă, scor 7-18, de reprezentativa Italiei, în al patrulea meci din Grupa A. Italia, cu patru victorii, din care una în prelungiri, se află pe primul loc în grupă, cu 11 puncte, fiind calificată în sferturile de finală.

România mai are de disputat un meci, cel cu Muntenegru, echipă care a înregistrat patru înfrângeri, din care două în prelungiri. Meciul va avea loc luni, 5 august, de la ora 22.40 (ora României).

Reamintim că România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, după ce formația Africii de Sud a decis să nu participe la competiție. În ianuarie, ”tricolorii” s-au clasat pe locul 8 la ”Europenele” din Croația, iar ca mai bună clasare din istorie a fost locul 5 la Campionatul Mondial din 1975.

Canotaj: S-a scris istorie

Canotoarea Adriana Adam a afirmat, după cursa de 8+1 feminin în care a cucerit medalia de aur, că e bucuroasă că alături de colegele sale a reuşit să scrie istorie.

„Ne bucurăm că am scris istorie după 20 de ani. Ne bucurăm că am reuşit în această formulă cu multe îndurate de-a lungul timpului şi acumulate. Suntem foarte fericite pentru această medalie”, a declarat Adriana Adam.

Magdalena Rusu a afirmat că pe cea mai înaltă a podiumului s-a simţit ca şi cum s-ar fi aflat pe cel mai înalt munte.

„Mi-am dorit să facem spectacol şi asta s-a întâmplat. Pe podium se simte ca şi cum ai fi pe cel mai înalt munte. Aşa s-a simţit, ca pe Himalaya. Bate vântul, dar eu nu am mai simţit nimic. Barca a trecut prima linia sosire, nu eu. Mă bucur foarte mult pentru acest rezultat ne bucurăm toate, suntem mulţumite şi bucuroase. Eu cred că ne-am distrat, la aceste jocuri”, a spus Rusu.

Maria Lehaci (fostă Tivodariu) consideră că prin câştigarea cursei de la JO, echipajul României de la 8+1 a dat lovitura de graţie.

„Într-adevăr, am reuşit să dominăm câteva curse foarte importante până acum. Aceasta însă a fost lovitura de graţie, ne bucurăm că a fost aşa. Le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem aici, tot stafful medical, antrenori, toţi suporterii din spatele nostru, familia şi cred că este doar începutul. La cursa de patru (patru rame) a fost cea mai bună cursă pe care noi am putut să o facem, suntem foarte mândre de rezultatul pe care l-am obţinut (argint). Am mai spus lucrul acesta, oamenii care au ieşit pe locul patru sunt la fel de mulţi ca şi aceia care au terminat pe primul loc. Suntem foarte mulţumite cu rezultatul nostru. Dar acum ar trebui să ne concentrăm pe barca de opt, pentru că avem medaliile la gât”, a declarat Maria Lehaci.

Calităţile fetelor de la 8+1 au fost enumerate de cârmaciul Victoria Petreanu: ”Ambiţie şi perseverenţă ar fi cuvintele care le caracterizează. Sunt mândră de ele, au dat tot ce au putut şi împreună am reuşit. Mai am voce, normal”.

Ioana Vrînceanu, medaliată şi cu argint, vineri, la dublu rame, a spus că a trăit două zile de vis.

„Au fost două zile de vis pentru mine, pot să spun. Mă simt foarte bine, am crezut că visez şi aseară. Am dormit cu medalia pe noptieră şi dimineaţă mă gândeam dacă să o iau la masă cu mine sau nu. Acum trebuie să mă dezmeticesc să îmi dau seama că este adevărat”, a spus Vrînceanu.

Canotaj: Show la 8+1

După medalia de aur câştigată cu barca de 8+1 feminin, canotoarea Amalia Bereş a afirmat că antrenorul italian Antonio Colamonici le-a spus înaintea cursei să facă show.

„Pe final aproape că nu o auzeam pe Victoria (cârmaciul Victoria Petreanu, n. red.), aşa zarvă a fost, dar ne-am dat seama că suntem pe final şi că trebuie să dăm ultima picătură de energie. Ne-am luptat şi pentru record, pentru că ştiam că este 5.52, scos de o parte dintre noi la Tokyo, dar nici vântul nu a fost ajutător. Am simţit o uşurare când am trecut linia de sosire, toată lumea era cu ochii pe noi. Mulţi ne-au spus aduceţi aurul, dar aurul se aduce după linia de sosire. Acolo ne-am bucurat împreună şi a fost într-adevăr o uşurare. Nu e vorba că trebuia să ne reculegem după cursa de patru, pentru că noi eram şi mai pregătite pentru cursa de opt. Pentru că nu aveam nicio medalie. A fost, cum se zice, un şut în fund, un pas înainte. Antrenorul ne-a spus să ne facem cursa pe care o ştim de acasă, să avem parte de distracţie. Chiar Antonio Colamonici ne-a spus că vrea să vadă show”, a declarat Amalia Bereş.

Ancuţa Bodnar a afirmat că se bucură de faptul că acest succes vine după 20 de ani: „Aşa este, au trecut 20 de ani de la ultimul aur obţinut de barca 8+1. Noi am avut un vis, de a deveni campioane olimpice cu barca de 8+1 şi iată că am reuşit acest lucru, suntem foarte mândre de noi, de munca noastră. Trebuie să mulţumim tuturor pentru susţinere, pentru că fără ei nu am fi reuşit. Noi suntem generaţia care nu se va schimba de acum încolo şi ne dorim să obţinem cât mai multe rezultate de acest fel”.

Roxana Anghel, medaliată şi cu argint la dublu rame, consideră că nu a fost o ratare a aurului.

„Nu consider că a fost o ratare a aurului la dublu rame, fiecare a tras cât a putut pentru locul pe care l-a obţinut. Într-adevăr cu barca de 8 avem aurul la gât, ne bucură acest rezultat şi suntem foarte mândre de ceea ce am putut să facem”, a spus Anghel.

Declarația președintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a declarat că fetele din echipajul feminin de opt plus unu au făcut o cursă perfectă.

„Sunt fericit pentru sportive, sunt fericit pentru toţi cei care au vrut să ajungă la Jocurile Olimpice, unii au reuşit, unii nu au reuşit. Cei care au ajuns aici sunt cei mai buni dintre cei buni, nivelul este unul extrem extrem de ridicat şi doar cei mai bun dintre cei buni reuşesc să câştige medalii, să urce pe podium. Iar ceea ce au reuşit fetele astăzi de la 8+1 este cu adevărat incredibil. Au făcut o cursă absolut perfectă. Să câştigi cu o barcă, şi nu o barcă mica, o barcă de 8+1, în faţa tuturor asta spune foarte, foarte multe. Au crezut extrem de mult, au crezut în ceea ce pot face şi iată că au reuşit. Sunt foarte bucuros, felicitări canotajului românesc, care a demonstrat că formează o echipă care merită să fie luată ca exemplu şi ceea ce au reuşit aici sunt absolut convins că va atrage multe lucruri pozitive”, a declarat Covaliu.

Referitor la faptul că era foarte emoţionat la sfârşitul cursei, Covaliu a spus că trăieşte la intensitate maximă fiecare competiţie în care sunt angrenaţi sportive români.

„Am fost emoţionat pentru că aşa se trăieşte competiţia olimpică, aşa trebuie să fii cu tot sufletul alături de sportivi, conectat la maximum şi doar aşa reuşeşti să intri în această atmosferă şi să fii parte din acest succes. Ce se întâmplă aici este minunat şi sunt extrem de fericit”, a subliniat fostul campion olimpic la sabie.

„Ne propunem obiective, sigur că sunt importante. E important să urmărim aceste obiective şi le putem îndeplini doar dacă dăm tot ceea ce avem mai bun şi din punct de vedere material, dar mai ales din punct de vedere sufletesc. Pentru că degeaba ai tot ceea ce ai nevoie, dacă îţi lipseşte acea picătură de magie care se cheamă suflet. Iar fetele la felul în care le-am văzut în barcă înainte de plecare era clar că îşi vor da şi ultima picătură de energie şi vor pune tot sufletul în această cursă fabuloasă”, a adăugat preşedintele COSR.

„E o ediţie pentru care ne-am pregătit foarte foarte bine, ne-am creat mai multe şanse de a câştigat medalia aici la Paris. Tot acest ciclu olimpic a fost unul extrem de bine pregătit, cu cei care au vrut să se pregătească bine şi este meritul celor pe care îi cunoaştem şi sunt foarte mulţi pe care nu îi cunoaştem şi către ei trebuie să întorc aceste gânduri şi mulţumiri ale noastre. Fiecare are câte o bucăţică din aceste frumoase medalii de aur pe care România le-a câştigat aici”, a mai arătat Covaliu.

Canotaj: Mesajul canotoarei Simona Radiș

Canotoarea Simona Radiş a declarat, după medalia de aur cucerită de echipajul feminin de 8+1, că performanţa obţinută este înălţătoare şi că face parte din cea mai puternică echipă pe care a avut-o România.

„Poate asta este mentalitatea, că 8+1 înseamnă totul. Poate că aşa este la alte persoane, nu la mine. Pentru că proba noastră de suflet este cu siguranţă cea de dublu, acolo ne antrenăm cel mai mult, acolo am suferit cel mai mult tot anul, pentru că a fost greu. Dar cu siguranţă că rezultatul din banca de 8 este unul înălţător, a venit după muncă şi strădanie, a venit după ce am concurat în bărci diferite şi am avut curse întinse. A fost o diferenţă faţă de adversarele noastre, deşi ele au fost mai proaspete şi noi am fost mai obosite, dar am putut să ne facem treaba şi rezultatul nu a întârziat să apară. Cred că sunt în cea mai puternică echipă pe care a avut-o România până în prezent, o echipă tânără, cu forţe fizice şi psihice nemărginite”, a declarat Radiş.

Ea spune că în ediţiile viitoare ale Jocurilor Olimpice, canotajul românesc este capabil să obţină şi mai multe medalii.

„Într-adevăr această performanţă vine după 20 de ani, nu mă gândeam că voi câştiga eu la Jocurile Olimpice, dar este un mare sentiment de mândrie că noi am reuşit astăzi să cucerim această medalie de aur. Este o bucurie care ne motivează şi ne dă încredere, canotajul este pe o scară ascendentă, rezultatele s-au înmulţit, sunt din ce în ce mai bune şi promit foarte mult pentru ediţiile viitoare. Cred că la toate cursele am avut acelaşi nivel de motivaţie şi încredere în forţele proprii şi în echipă. Noi antrenăm totul acasă, nu venim aici nepregătiţi şi sperăm la surprize. Pentru că surprizele nu vin decât dacă le pregăteşti şi munceşti zilnic pentru ele. Argintul de alaltăieri a fost un rezultat foarte bun, ne-a dat într-adevăr un dram de motivaţie în plus, atât nouă, cât şi celorlalte bărci care nu au reuşit să cucerească o medalie, mi-am dorit foarte mult să reuşim”, a adăugat sportiva.

Cu două medalii la Paris, argint la dublu vâsle feminin şi aur la 8+1, Radiş consideră că a rămas aceeaşi persoană modestă, fiind convinsă totodată că Team România va reuşi să mai obţină şi alte medalii.

„Nu sunt regina lumii, sunt aceeaşi Simona pe care o ştie toată lumea. Sunt fericită că am această medalie la gât, dar nu mă schimba. Ea a venit ca o răsplată în urma anilor de muncă. Şi nu este doar pentru mine. Abia astăzi am realizat cât de mulţi români au venit să ne susţină. Am primit sute de mesaje de încurajare şi felicitări, suntem în inimile oamenilor şi ăsta este cel mai înălţător sentiment. Eu am spus înainte de a veni la aceste Jocuri că România va străluci, că vom obţine rezultate frumoase şi s-a dovedit acest lucru. Eu cred că nu ne vom opri aici, urmează şi alţi sportivi să intre în competiţie. Eu văd câteva rezultate frumoase şi în continuare”, a adăugat Radiş.

Natație: Vlad Stancu nu a luat startul la 1500 m liber

Înotătorul Vlad Stancu nu a mai luat startul, sâmbătă, în seriile probei de 1.500 m liber masculin.

Stancu (18 ani) a contractat Covid-19 înaintea participării sale la JO 2024 şi a acuzat o stare de slăbiciune.

El a evoluat în seriile probei de 800 m liber, dar a fost înregistrat doar cu al 30-lea timp (8:20.78), în condiţiile în care la Mondialele de anul acesta de la Doha a fost mai rapid cu 14 secunde (8:06.50).

Cel mai bun timp din serii la 1.500 metri liber l-a avut irlandezul Daniel Wiffen (14:40.34).

Tir cu arcul: Cel mai bun rezultat al României la tir cu arcul individual feminin

Mădălina Amăistroaie a fost învinsă de sud-coreeanca Suhyeon Nam cu scorul de 6-2, sâmbătă, în optimile de finală ale probei individuale feminin a concursului de tir cu arcul.

Suhyeon Nam a obţinut deja o medalie de aur la Paris, în proba feminină pe echipe.

În urma acestui rezultat, Mădălina Amăistroaie (21 ani) s-a clasat pe locul 9 la JO 2024, o performanţă mai bună decât la ediţia din 2021, de la Tokyo, unde s-a clasat pe 33.

Locul 9 este şi cel mai bun rezultat al României la acest sport la Jocurile Olimpice.

În primele două tururi eliminatorii, Amăistroaie le-a învins pe Mikaella Moshe (Israel), cu 7-1, şi pe Chiara Rebagliati (Italia), cu 7-3.

Canotaj: Locul 5 la opt plus unu masculin

Echipajul masculin de opt plus unu al României s-a clasat pe locul 5 în Finala A.

În ultima finală a canotajului românesc la Vaires-sur-Marne, România (Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu) a fost cronometrată cu timpul de 5 min 30 sec 15/100.

Victoria a revenit Marii Britanii (Sholto Carnegie, Rory Gibbs, Morgan Bolding, Jacob Dawson, Charles Elwes, Tom Digby, James Rudkin, Tom Ford, Harry Brightmore), medaliată cu bronz la Tokyo, în 5 min 22 sec 88/100.

Argintul a fost adjudecat de Olanda (Ralf Rienks, Olav Molenaar, Sander De Graaf, Ruben Knab, Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Jan van de Bij, Mick Makker, Dieuwke Fetter), în 5 min 23 sec 92/100.

Medaliile de bronz au revenit echipajului din Statele Unite (Henry Hollingsworth, Nick Rusher, Christian Tabash, Clark Dean, Chris Carlson, Peter Chatain, Evan Olson, Pieter Quinton, Rielly Milne), în 5 min 25 sec 28/100.

Noua Zeelandă, campioana de la Tokyo, din 2021, nu s-a calificat în finală, în timp ce Germania, medaliat cu argint în Japonia, a încheiat pe patru la JO 2024 (5:29.80).

Singura medalie olimpică a României în această probă masculină a fost obţinută în 1992, la JO de la Barcelona.

Canotaj: Aur la opt plus unu feminin

România a cucerit aurul la opt plus unu feminin, după ce a dominat finala probei regine a canotajului.

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans faţă de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

Tricolorele au luat cursa pe cont propriu după ce au trecut de 500 de metri, punct de control pe care Canada l-a trecut cu un uşor avantaj.

Medaliile de bronz au revenit Marii Britanii (Heidi Long, Rowan McKellar, Holly Dunford, Emily Ford, Lauren Irwin, Eve Stewart, Harriet Taylor, Annie Campbell-Orde, Henry Fieldman), în 5 min 59 sec 51/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul şase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial şi olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă este bronz în 2016 la Rio.

Acesta este al patrulea titlu olimpic al României la opt plus unu feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

Canotajul are acum cinci medalii la JO 2024, două de aur şi trei de argint.

România a ajuns la un bilanţ de şapte medalii, trei de aur, trei de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi de Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Canotaj: Finală câștigată de Chiruță

Mihai Chiruţă, canotor român, a câştigat Finala B a probei masculine de simplu vâsle masculin, după un final pasionant.

Chiruţă, care la 1.500 de metri era la 7-8 metri în spatele danezului Sverri Nielsen, a declanşat atacul pe ultimele sute de metri şi a reuşit să treacă linia de sosire în faţa acestuia, la fotografie. Ambii canotori au fost înregistraţi cu acelaşi timp, 6 min 44 sec 83/100, dar victoria a aparţinut românului.

Chiruţă, care a avut un timp mai bun cu circa 8 secunde faţă de semifinală, a ocupat astfel locul 7 în clasamentul final al probei.

Chiruţă (25 ani) a participat la prima sa ediţia a Jocurilor Olimpice.

România nu are nicio medalie olimpică în această probă la masculin, dar la feminin Sanda Urichianu Toma (1980), Valeria Răcilă (1984) şi Elisabeta Lipă (1992) au cucerit aurul.

Programul sportivilor

Sportivi români vor evolua astăzi la Jocurile Olimpice de la Paris la probe de atletism, canotaj, polo, tir cu arcul şi yachting.

Se remarcă finalele la proba regină a canotajului, opt plus unu, feminin şi masculin.

Programul sportivilor, conform Agerpres:

Atletism

21:20 triplusalt feminin - finala: Andreea Taloş

Canotaj

11:06 simplu vâsle masculin - Finala B: Mihai Chiruţă
11:50 opt plus unu feminin - Finala A: Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu
12:10 opt plus unu masculin - Finala A: Mihăiţă Ţigănescu, Laurenţiu Danciu, Bogdan Băitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Florin Lehaci şi Adrian Munteanu

Polo pe apă

22:05 Italia - România (Grupa A, masculin)

Tir cu arcul

12:01 individual feminin - optimi: Mădălina Amăistroaie
13:39 individual feminin - sferturi: Mădălina Amăistroaie (dacă se califică)
15:33 individual feminin - meciul pentru bronz: Mădălina Amăistroaie (dacă se califică)
15:46 individual feminin - meciul pentru aur: Mădălina Amăistroaie (dacă se califică)

Yachting

15:25 Dinghy feminin: Ebru Bolat

DCNews transmite rezultatele sportivilor români în acest articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel