Data actualizării:
Data publicării:

Finale de foc la canotaj. Rezultatele sportivilor de la Jocurile Olimpice: Argint la dublu rame și dublu vâsle feminin

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sport
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

România concurează astăzi în mai multe finale la canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris.

Atletism: Andrei Rareș Toader a ratat calificarea în finala de aruncare a greutății

Atletul român Andrei Rareș Toader a ratat calificarea în finala probei masculine de aruncare a greutății, vineri, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Toader a avut doar a 18-a performanță în calificările desfășurate de Stade de France, 20,24 metri, în condițiile în care ultimul calificat în finala de 12 a fost norvegianul Marcus Thomsen, cu 20,81 metri.

Toader (27 ani) a participat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă nici acolo nu a reușit să treacă de calificări. Cea mai bună evoluție dintre cei 31 de atleți a avut-o italianul Leonardo Fabbri, cu 21,76 metri.

Finala va avea loc sâmbătă 3 august, de la ora 21:35.

Atletism: Andreea Taloș s-a calificat, în premieră, în finala de la triplusalt

Atleta română Andreea Taloș s-a calificat, vineri, în finala de la triplusalt a Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Diana Ion a ratat această șansă.

Taloș (fostă Panțuroiu), care s-a clasat pe locul 11 la Campionatul Mondial din 2019, a evoluat în Grupa B de calificare și s-a calificat în finală cu a noua performanță la general, 14,23 metri.

Andreea Elena Taloș se califică în premieră într-o finală olimpică, după ce în 2016, la Rio, nu a reușit să treacă de calificări.

Diana Ana Maria Ion (23 ani), care a evoluat în Grupa A, a fost prima atletă care nu a prins finala de 12, cu 14,03 metri. Românca, debutantă la Jocurile Olimpice, s-a aflat la doar doi centimetri de franțuzoaica Ilionis Guillaume, ultima care a prins finala.

Cubaneza Leyanis Perez Hernandez a avut cea mai bună performanță din calificări, 14,68 metri.

Finala va avea loc sâmbătă 3 august, de la 21:20.

Atletism: Calificare ratată la proba feminina de săritură în înălțime

După ce a încheiat pe locul 19 în calificări, atleta româncă Daniela Stanciu a ratat accederea în finala probei feminine de săritură în înălțime.

Stanciu (CSA Steaua București), antrenată de Oana Pantelimon, s-a oprit la 1,88 metri, cea mai bună performanță a sa în acest sezon, însă insuficient pentru a prinde finala.

Ultimele atlete care s-au calificat în finala de duminică au depășit ștacheta înălțată la 1,92 m.

Stanciu (36 ani) nu a reușit să treacă de calificări nici la JO de la Tokyo, atunci oprindu-se la 1,90 m.

Cele mai bune evoluții din calificări le-au avut campioana mondială ucraineană Iaroslava Mahucih (1,95 m) și australianca Nicola Olyslagers (1,95 m), vicecampioana olimpică de la Tokyo.

Canotaj: Argint la dublu vâsle feminin

Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, canotoarele românce,  au câștigat medaliile de argint în proba de dublu vâsle feminin, categorie ușoară.

Campioanele europene de anul acesta au început în forță și au condus în primele sute de metri, dar au fost devansate de britanice la 500 de metri și s-au aflat tot restul cursei pe locul al doilea, încheind în 6 min 48 sec 78/100.

Medaliile de aur au fost obținute de britanicele Emily Craig și Imogen Grant, în 6 min 47 sec 06/100, în timp ce bronzul a revenit grecoaicelor Dimitra Kontou și Zoi Fitsiou, în 6 min 49 sec 28/100.

Gianina van Groningen (fostă Beleagă) și Ionela Cozmiuc sunt duble campioane mondiale (2017, 2018), iar la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au clasat pe 6, după ce în 2016, la Rio, au ocupat locul 8.

Această probă este la ultima sa apariție la Jocurile Olimpice, ea nefăcând parte din programul olimpic pentru JO 2028, de la Los Angeles.

Gianina van Gronigen a afirmat, după câștigarea medaliei de argint la dublu vâsle, categorie ușoară, că în finală a dat tot, până la ultima picătură de energie.

„A fost o cursă foarte bună, foarte grea. Am lăsat totul pe apă, de la prima până la ultima lovitură. Din păcate, astăzi a fost Marea Britanie mai bună, dar noi suntem foarte fericite pentru rezultatul ăsta. La a treia ediție olimpică și ultima pentru această categorie ușoară am luat argintul olimpic și este un rezultat foarte mare pentru noi și pentru România. Suntem mândre de rezultatul pe care l-am obținut, pentru că am dat tot, nu am lăsat nicio rezervă, nicio fărâmă de energie acolo. Și chiar sunt mândră de ceea ce am reușit să facem. Pentru noi este un obiectiv îndeplinit este un obiectiv de care suntem amândouă mândre. Pentru că noi am stabilit că trebuie să ne facem cursele noastre cele mai bune și ce va fi după linia de finiș va fi bonus. și asta am și făcut. Sunt foarte mândră de cursele pe care le-am făcut și implicit de rezultatul pe care l-am dobândit la final, pentru că este unul muncit. Dar suntem fericite pentru el”, a declarat van Groningen.

Vizibil stoarsă de energie din cauza efortului și a căldurii înăbușitoare, sportiva a afirmat că nici nu a realizat care au fost ultimele bărci care au trecut linia de sosire.

„Cursele olimpice sunt strălucitoare și grele ca medalia. După o cursă foarte grea de 2.000 de metri, da suntem cât se poate de bine. Am fost bine, ne-am simțit în formă. Am fost pregătite, dar acum clar suntem obosite. Ne ia răul pe fiecare pe rând. Așteptăm să ne revenim, să se termine tot și să mergem în cameră, să vedem totul la rece, pentru că acum totul este foarte cald. Nici nu știu cine a venit pe locurile 3, 4, 5, 6. Trebuie să ne liniștim puțin și fizicul și psihicul”, a completat ea.

Gianina van Groningen a spus că odată cu obținerea acestei medalii s-a achitat de o datorie pe care o avea de îndeplinit: „De asta m-am întors, pentru Paris. Nu m-am gândit la medalie, mi-am dorit să reintru în barca de dublu, nu mă gândeam la podium. Dar simțeam că am niște treburi neterminate. și le-am terminat. Nu a fost o revanșă personală, a fost un lucru pe care am simțit că mi-l datorez mie, că îl datorăm acestei bărci și l-am îndeplinit”.

Canotoarea Ionela Cozmiuc a spus că nu contează foarte mult culoarea medaliei de argint câștigată, fiind foarte mândră de acest succes.

„Sunt mândră de acest rezultat. Suntem mândre că suntem pe podiumul olimpic la această competiție, care are în componență pentru ultima dată această categorie. Mi-am dorit foarte mult o medalie și iată că este la gâtul nostru. Culoarea este mai puțin importantă acum. Pentru noi, acest argint înseamnă foarte mult, e prima și singura medalie, așa că ne bucurăm din plin de ea”, a declarat Cozmiuc.

Epuizate după finală, celor două componente ale bărcii românești li s-a făcut rău pe rând la zona de interviuri, fiind afectate și de căldură.

„Așa sunt medaliile olimpice, epuizante. Acum suntem puțin șifonate, dar suntem bine”, a spus Cozmiuc.

Canotaj: Medalii de argint la dublu rame feminin

Echipajul României de la dublu rame feminin, compus din canotoarele Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, a obținut medaliile de argint, după un finiș remarcabil.

Româncele, medaliate cu bronz la ultimele Mondiale, au început modest și se aflau pe locul 5 după primii 500 de metri, dar apoi au avansat câte un loc la fiecare punct intermediar (4 la 1.000 m, 3 la 1.500 m), terminând pe locul secund, după ce au devansat Lituania și Australia.

Aurul a fost obținut de campioanele mondiale en titre, olandezele Ymkje Clevering și Veronique Meester, în 6 min 58 sec 67/100. Podiumul a fost completat de Australia (Jess Morrison, Annabelle McIntyre), vicecampioana mondială, cronometrată în 7 min 03 sec 54/100.

Ultima medalie olimpică la dublu rame feminin a fost obținută de Georgeta Andrunache și Viorica Susanu, aur în 2008, la Beijing.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

Canotajul are acum trei medalii la JO 2024, aur prin Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și argint prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, respectiv prin Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin.

Canotoarea româncă Ioana Vrînceanu a făcut declarații, după ce a cucerit argintul olimpic la dublu rame feminin. A transmis că această medalie este un ”vis împlinit”.

„Da, putem să spunem că este un vis împlinit, am muncit mult pentru această medalie. Părea imposibilă acum două luni, dar am avut niște antrenamente grele pot să spun și se pare a fost concursul nostru și am reușit să câștigăm o medalie”, a spus Vrînceanu.

”A fost o cursă bună, nici nu știu cum să o descriu acum. Am reușit să plecăm mai bine ca data trecută și am reușit să ne facem treaba noastră, nu a celorlalte echipe și asta am făcut până la final. Nu am tras în funcție de celelalte echipe. Nu am stat să ne uităm după ele. Domnul Antonio Colamonici ne-a și spus să fim calme și să lăsăm barca să tragă pentru noi. Nu să tragem noi pentru barcă”, a mai spus Vrînceanu.

Ioana Vrînceanu a mărturisit că ea și coechipiera Roxana Anghel au încercat să rămână concentrate după medaliile obținute joi de canotajul românesc la JO 2024: „După medaliile de ieri atmosfera a rămas la fel, noi am încercat să rămânem concentrate, pentru că știam că mai avem treabă, mai avem și mâine o cursă. I-am felicitat pe toți cei care au tras, dar am încercat să stăm cât mai departe de ei și să rămânem concentrate pe ce avem de făcut. Acum trebuie să ne refacem puțin, după care o să ieșim la antrenament cu colegele noastre pentru cursa de mâine (opt plus unu, n. r.). Nu promitem nimic pentru mâine, ne dorim doar să facem o cursă foarte bună să facem cursa noastră. Ne luăm energia din această medalie”.

Canotoarea româncă a comentat și cursa făcută de olandezele Ymkje Clevering și Veronique Meester, campioanele mondial, care au cucerit aurul la JO 2024: „Nu știu dacă olandezele sunt chiar invincibile, anul trecut la Campionatul European le-am bătut și am scos și un record european atunci. Așa a fost să fie acum, să fie medalia lor și argintul să fie a noastră. Nu sunt invincibile, probabil că anul acesta se va schimba clasamentul”.

„Eu în primul rând vreau să îi mulțumesc Ioanei, vreau să mulțumesc părinților mei, antrenorilor, doamnei Elisabeta Lipă, domnului antrenor Sorin Băhnărel, care a fost foarte aproape de noi, pentru că se văd doar momentele fericite, dar în spate sunt multe momente grele în care nu ne regăsim o lovitură sau nu avem antrenamente bune. Am avut și certuri, dar domnul Băhnărel a știut mereu cum să ne întărească. A știut că putem face o echipă bună împreună”, a spus, la rândul său, Roxana Anghel.

„Am simțit tribuna de la 1.000 m, la niciun alt concurs nu a fost tribună atât de lungă. De obicei tribuna este pe ultimii 250 m acum de la 1.000 m lumea începea să țipe să urle, dar nu ne-am lăsat deconcentrate de acest lucru. Am știut că pe ultimii metri avem de urcat. Le mulțumim tuturor care au fost alături de noi pentru că la fiecare colț de tribună era câte un steag al României. Le mulțumim mult pentru că ne susțin indiferent de rezultat. I-am văzut după cursă pentru că în timpul cursei nu scoatem capul din barcă. Chiar dacă Ioana pare că se uită după adversari, este doar felul ei de a atrage”, a comentat Anghel.

Roxana Anghel a afirmată că ”medalia olimpică nu se compară cu nicio altă medalie”. ”Este un sentiment unic, chiar dacă este argint, am simțit o ca fiind aur și că am fi cele mai bune din lume”, a subliniat ea.

„Anul trecut la Mondiale noi am avut și niște probleme medicale, se știe, și chiar dacă ne-au bătut acolo noi n-am făcut cea mai bună cursă. Acum am demonstrat că ne-au bătut din noroc cele din Australia”, a mai spus Anghel.

Canotaj: Locul patru la dublu rame masculin

Florin Arteni și Florin Lehaci, canotori români, s-au clasat pe locul al patrulea în finala la dublu rame masculin.

Arteni și Lehaci după ce au fost trei sferturi din timp pe locul al doilea, au încheiat imediat după podium, cu timpul de 6 min 25 sec 61/100.

Aurul a fost cucerit de croații Martin și Valent Sinkovic, campionii olimpice en titre, în 6 min 23 sec 66/100, care au revenit formidabil pe ultimele sute de metri, după ce la 1.500 m se aflau pe patru.

Britanicii Oliver Wynne-Griffith și Tom George au obținut argintul, în 6 min 24 sec 11/100, în timp ce bronzul a revenit elvețienilor Roman Roeoesli și Andrin Gulich, în 6 min 24 sec 76/100.

România obținuse argintul la JO de la Tokyo, prin Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă.

Programul sportivilor

Sportivii români vor evolua la Jocurile Olimpice de la Paris, pe 2 august, la atletism, canotaj și yachting.

Vor avea loc finale la probele de canotaj la dublu rame masculin, dublu rame feminin și dublu vâsle feminin, categorie ușoară.

Programul de astăzi, transmis de Agerpres:

Atletism

11:15 săritura în înălțime - feminin - calificări: Daniela Stanciu
19:15 triplusalt feminin - calificări: Andreea Taloș, Diana Ion
21:10 aruncarea greutății masculin - calificări: Rareș Toader

Canotaj

12:30 dublu rame masculin - Finala A: Florin Arteni, Florin Lehaci
12:42 dublu rame feminin - Finala A: Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
13:22 dublu vâsle feminin, categorie ușoară - Finala A: Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc

Yachting

13:15 Dinghy feminin: Ebru Bolat

DCNews transmite rezultatele sportivilor români în acest articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel